Ботулізм – найтяжче харчове отруєння, що часто призводить до смерті хворого.

ОТРУЄННЯ ЧАСТІШЕ ВИНИКАЄ внаслідок споживання:
● продуктів домашнього консервування, особливо в герметично закритих банках, в тому числі овочевих, фруктових;
● в’яленої, копченої та маринованої риби домашнього приготування;
● м’ясокопченостей, що виготовлені в домашніх умовах.

ХАРАКТЕРНИМИ ОЗНАКАМИ ЗАХВОРЮВАННЯ є м’язова слабкість, сухість у роті, спрага, запаморочення, порушення зору, ковтання. Пізніше розладнується мовлення, іноді втрачається голос, з’являється двоїння в очах, опущення повік, туман або так звана „сітка” перед очима.

ГРОМАДЯНИ !
— не купуйте на ринках, у випадкових осіб та в невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, гриби, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього виготовлення;
— не готуйте м’ясні та рибні консерви вдома;
— беріть для консервування тільки непошкоджені, добре помиті овочі та фрукти;
— при найменшій підозрі на недоброякісність консервів не споживайте їх.

При перших ознаках хвороби негайно звертайтесь до лікаря.
Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!