ЛЕПТОСПІРОЗ – небезпечне інфекційне захворювання, на яке хворіють люди і тварини.

Джерелом інфекції є мишовидні гризуни та хворі домашні тварини: велика рогата худоба, свині, собаки, вівці, кози, коні. Природним резервуаром збудника цього захворювання можуть бути лисиці, єноти, зайці, їжаки, олені, верблюди та ін. Виділеннями перелічених тварин забруднюються відкриті водойми, заводі, вологі луки.

Спалахи лептоспірозу спостерігаються в літній час. Захворіти на лептоспіроз людина може під час косовиці на вологих луках, купаючись у заражених водоймах, вживаючи сиру воду з них або заражені харчові продукти, при догляді за хворими тваринами.
В організм людини збудники-лептоспіри потрапляють не лише через травний тракт, а й через пошкоджену шкіру, слизові оболонки рота, носа, ока.

Через 1-2 тижні після зараження хвороба розпочинається раптово: з’являється озноб, температура тіла підвищується до 39-40°. Хворі скаржаться на головний біль, нудоту, загальну слабкість, біль у суглобах та м’язах, особливо литкових. Інколи з’являються кровотеча з носа, жовтяниця, червоний висип на тілі. Для захворювання характерне враження кровоносних капілярів, нирок, печінки, центральної нервової системи.

ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЛЕПТОСПІРОЗУ НЕОБХІДНО:

→ перебуваючи в заболочених місцях під час полювання, ловлі риби, займаючись косовицею, доглядаючи за хворою худобою – користуватися рукавицями, взувати чоботи;
→ підтримувати належний санітарний стан у харчових підприємствах, торговій мережі, об’єктах громадського харчування тощо;
→ захищати від гризунів склади, комори, житло, тваринницькі приміщення. При потребі проводити одномоментну дератизацію – знищення гризунів;
→ дотримуватись санітарно-ветеринарних правил при розміщенні тваринницьких ферм і літніх таборів для худоби;
→ захищати відкриті водойми, вододжерела від стічних вод, виділень тварин;
→ при загрозі захворювань працівникам тваринницьких ферм, м’ясокомбінатів проводити профілактичні щеплення.