Чиста вода – це життя, це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу її вживати. Значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. І особливої уваги серед них заслуговують нітрати. Що ж це за речовини?

Нітрати – це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою „селітри” широко використовуються в сільському господарстві як мінеральні добрива, а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері і головною формою неорганічного азоту в ґрунті. На жаль, в результаті нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах, питній воді, що, в свою чергу, призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

Чим небезпечні нітрати для Вашого організму?

Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Які ж ознаки гострого отруєння нітратами?

— виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
— різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
— головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
— задишка;
— порушення координації рухів;
— зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
— у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
У Вашому організмі виникає цілий ряд порушень:
— Підвищується концентрація метгемоглобіну крові – більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин.
— Можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів.
— Дистрофічні зміни в серцевому м’язі.
— Захворювання і порушення функції нирок.
— Порушення зі сторони нервової і серцево-судиної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності і т.п.
— Нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.
— Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Зверніть увагу!

Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення – нітрити, що утворюються як під дією високих температур (кип’ятіння) так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
Ви повинні знати, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів.
А саме:
— найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
— в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, чим в стеблі;
— в листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані – не давайте його дітям!
— в шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки!
— незрілі овочі і фрукти містять 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
— огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

Наші поради

Рекомендуємо Вам для зниження вмісту нітратів у овочах (редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля) проводити:
1. Замочування їх в чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше
1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 %. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води і продовженні часу вимочування.
2. Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Одержаний відвар для харчування не використовувати.
3. Вимочувати овочі в 1% розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе Вам зменшити вміст нітратів на 36-58%.
4. Соління і квашення овочів. На четвертий день вміст нітратів починає падати і на 18 день дана сполука майже не відзначається.
5. Якщо у Вас є можливість, використовуйте для пиття доочищену, бутильовану воду що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.

Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?

Так, це можливо за умови, якщо Ви візьмете до уваги і будете використовувати наші поради:
— не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль, оскільки нітрати в таких овочах в більшій мірі і скоріше переходять в ще токсичнішу форму – нітрити.
— категорично забороняється давати дітям салати з свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6-8 годин, оскільки в них за цих умов також наростає перетворення нітратів під впливом специфічної мікрофлори в нітрити.
— особливо пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує а збільшує її токсичність на 39-86 %.
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!