Вірусні гепатити – це група захворювань, що викликаються вірусами, які вражають печінку.
Зараз виділено і вивчено п’ять збудників – вірус гепатиту А,В,С, Дельта та Е. Потрапляючи в організм різними шляхами, вони завжди б’ють в одну ціль – печінку.
Найбільш розповсюдженим на нашій території є вірусний гепатит, що спричиняється вірусом А (хвороба Боткіна). На вірусний гепатит А хворіють тільки люди. Найчастіше вражаються діти та люди віком до 40 років.
Вірус гепатиту А стійкий в навколишньому середовищі, що зумовлює його довге виживання в воді, харчових продуктах, стічних водах та інших об’єктах зовнішнього середовища. Так, вірус гепатиту А переносить нагрівання до 60 ºС протягом 12 годин, але гине при нагріванні до температури 100 ºС протягом 5 хвилин. В зовнішньому середовищі вірус гепатиту А може зберігатися протягом кількох місяців при температурі +4 ºС, кілька років при температурі -20 ºС.
ДЖЕРЕЛО ІНФЕКЦІЇ ТА ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ
Єдиним джерелом збудника є хвора людина з будь-якими формами інфекційного процесу. Основний механізм передачі гепатиту А від зараженої людини до здорової – фекально-оральний, тобто вірус виводиться у навколишнє середовище з випорожненнями, а зараження відбувається через рот.
Особливе значення в розповсюдженні інфекції має забруднена вірусом питна вода.
Зараження відбувається при споживанні забруднених вірусом харчових продуктів, які не мали достатньої термічної обробки (молоко, молочні продукти, салати, фрукти, соки тощо). Забруднення харчових продуктів може здійснюватись при використанні недоброякісної води для їх обробки, миття посуду, приготування їжі особами, які заражені і виділяють вірус. Інфікування також відбувається при контакті з хворою людиною, причому найчастіше – з хворим без явних клінічних ознак, тобто безжовтяничною формою вірусного гепатиту. Важливими чинниками передачі інфекції є брудні руки, а також речі, посуд, білизна, рушники, якими користувався хворий.
ОЗНАКИ І ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ
Від моменту проникнення вірусу в організм до перших ознак хвороби проходить немало часу – 15-35 днів, а іноді і до 50 днів.
Захворювання, як правило, розпочинається гостро: температура підвищується до 38 ºС і вище, з’являється головний біль, слабість, ломота в суглобах та м’язах.
Такий початок гепатиту лікарі не тільки називають грипоподібним, але нерідко і діагностують як грип або гостре респіраторне захворювання. На фоні температури, яка триває 1-2 дні, у хворого пропадає апетит, з’являється відраза до деяких видів продуктів. Тривожить нудота, блювання, а також біль в області печінки. Цей період захворювання продовжується 5-7 днів, але може бути від 2 до 14 днів.
Під кінець дожовтушного періоду сеча стає концентрована, темна (кольору пива), а кал знебарвлюється.
У хворого з’являється легке пожовтіння склер та слизових оболонок ротової порожнини. Потім жовтяниця переходить на інші ділянки тіла і посилюється протягом 5-7 днів. З пожовтінням хворого прояви хвороби, які були у дожовтушному періоді, послаблюються. Часто бувають без жовтяничні форми хвороби, що перебігають легко.
Після обов’язкової госпіталізації хворого проводиться дезинфекція посуду, постільних речей в 2 % мильно-содовому розчині методом кип’ятіння. Вологе прибирання приміщення проводиться з використанням дезинфектантів.
Хворі одужують повільно. Після лікування в стаціонарі вони повинні протягом місяця перебувати під наглядом лікаря і виконувати всі його рекомендації по режиму харчування, праці, відпочинку.
За особами, які спілкувалися з захворівшою на гепатит людиною, встановлюється систематичний (не рідше одного разу на тиждень) медичний нагляд. Контактні діти та декретовані дорослі обов’язково повинні обстежитись на жовчні пігменти та отримати імуноглобулін не пізніше 10 днів з моменту контакту.
Перехворівший на вірусний гепатит А повинен дотримуватись суворої дієти та перебувати під лікарським наглядом не менше 6 місяців.
З МЕТОЮ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАННЯ НЕОБХІДНО:
— кожному дотримуватися правил особистої та громадської гігієни на підприємствах громадського харчування, в торгівлі, в дитячих дошкільних закладах, в школах;
— посуд мити гарячою проточною водою, а при її відсутності – кип’яченою водою;
— овочі, фрукти, ягоди старанно мити проточною водопровідною водою та ополіскувати кип’яченою водою;
— суворо дотримуватися технології приготування страв і правил їх зберігання;
— не вживати воду з неперевірених джерел, пити тільки кип’ячену воду, молоко обов’язково кип’ятити.
При виникненні перших ознак захворювання негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування небезпечне, оскільки може призвести до тяжких ускладнень.