Резюме. Результати систематичного огляду і метааналізу поздовжніх обсервацій.

Самотні або ж соціально ізольовані дорослі люди схильні до підвищеного ризику передчасної смертності. Вплив соціальних відносин на смертність можна порівняти з усталеними факторами ризику, включаючи фізичну активність і ожиріння. Однак у порівнянні з розумінням цих загальноприйнятих факторів ризику існує набагато менше знань про наслідки самотності і соціальної ізоляції в етіології серцево-судинних захворювань.

У зв’язку з цим група вчених з Великобританії провела дослідження, первинною метою якого було вивчення взаємозв’язку між недоліками в соціальних відносинах і розвитком ішемічної хвороби серця (ІХС) або інсульту, які є двома основними причинами тягаря хвороб в країнах з високим рівнем життя. Результати даного дослідження опубліковані 1 липня 2016 року в «Heart».

Вторинна ж мета даного систематичного огляду включала вивчення питання про те, чи була самотність або соціальна ізоляція диференційовано пов’язана з серцево-судинними захворюваннями і чи був взаємозв’язок між соціальними відносинами і захворюваністю в залежності від віку, статі, сімейного стану, соціально-економічного становища, етнічної приналежності і здоров’я.

Це дослідження проводив Центр по оглядах і поширенню посібників для проведення оглядів в області охорони здоров’я (Centre for Reviews and Dissemination’s Guidance for undertaking reviews in healthcare). Протокол зареєстрований в Міжнародному проспективному регістрі систематичних оглядів (International Prospective Register of Systematic Reviews).

Критеріями включення в дане дослідження стали випадки ІХС з урахуванням діагнозів, перерахованих в кодах l20-l25 10-го перегляду Міжнародної статистичної класифікації хвороб і проблем, пов’язаних зі здоров’ям (10th revision of the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems — ICD-10 , Міжнародна класифікація хвороб — МКХ-10), і випадки виникнення інсульту з кодами I60-I69. Автори виключили дослідження, в яких ІХС або інсульт були першим випадком зареєстрованого діагнозу серед учасників під час проведення дослідження.

Види соціальних відносин відповідали критеріям включення в поняття «самотність», якщо вони збігалися з його визначенням як суб’єктивне негативне почуття, пов’язане зі сприйняттям, що відносини даної групи досліджуваних з іншими людьми недостатні. Поняття «соціальної ізоляції» мало узгоджуватися з її визначенням як більш об’єктивною мірою відсутності зв’язків або контактів з іншими людьми.

Варто уточнити, що автори зосередилися на поздовжніх дослідженнях, щоб вивчити також тимчасові взаємини між самотністю або ізольованістю і подальшої захворюваністю. Додаткова мета дослідження полягала в тому, щоб прояснити проблему суспільної охорони здоров’я, викликану недоліками в соціальних відносинах між людьми в країнах з високим рівнем доходів.

В результаті, дослідники вивчили 16 електронних баз даних, в яких інформація опублікована до травня 2015 р .: MEDLINE, EMBASE, CINAHL Plus, PsycINFO, ASSIA, Web of Science, Cochrane Library, Social Policy and Practice, Національна база даних досліджень старіння (National Database of Ageing Research), Open Grey, HMIC, ETHOS, NDLTD, Evidence NHS, SCIE і Національний інститут охорони здоров’я та обслуговування високої якості (National Institute for Health and Care Excellence — NICE). На додаток до електронного пошуку автори проводили скринінг списків електронних посилань з даного питання, шукали цитати в Scopus (бібліографічна і реферативна база даних, а також інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих в наукових виданнях) і зв’язувалися з експертами з відповідних тем, ідентифікованим в Дослідницькому центрі Британської кампанії по боротьбі з самотністю (UK Campaign to End Loneliness ‘Research Hub).

З 35 925 відновлених записів 23 документа відповідали критеріям включення в даний систематичний огляд. У них була надана інформація з 16 поздовжніх наборів даних, що в цілому склало 4628 випадків ІХС і 3002 випадки діагнозу інсульту, які реєструвалися протягом наступних періодів спостереження в межах від 3 до 21 років. У звітах по 11 дослідженням ІХС і 8 дослідженням інсульту були представлені дані, які підходять для метааналізу.

В результаті самотність і соціальна ізоляція асоціювалися з підвищенням ризику розвитку ІХС на 29% і ризику виникнення інсульту на 32%, причому аналіз підгруп не виявив відмінностей за статевою ознакою. Дослідниками встановлено, що самотні люди більш схильні до тютюнопаління і гіподинамії, що, в свою чергу, також є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

На закінчення автори зробили висновки, що отримані результати свідчать, що вирішення проблеми самотності і соціальної ізоляції може бути цінним доповненням до стратегій профілактики ІХС та инсультів.

Джерело: Мартишін О.О. Редакція «Українського медичного часопису»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *