За пропозицією Міністерства фінансів Кабінет міністрів погодив рішення про запровадження пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги у окремих науково-дослідних інститутах Національної Академії медичних наук України (НАМН). Про це інформує «Урядовий портал».

Як зазначається, існуюча фінансова модель НАМН України засвідчила неможливість в повній мірі забезпечити доступність та якість надання високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги відповідно до вимог державних стандартів, вичерпала можливості щодо свого покращення та потребує модернізації та реорганізації.

У мінфіні вважають, що свідченням застою старої моделі є кошторисне утримання закладів з обсягом близько 300 млн грн на рік (незалежно від обсягу послуг, які вони надають), неформальні платежі громадян до 80%, а також недоступність медичної допомоги для більшості громадян, що не можуть здійснити такі платежі.

Тому, за дорученням прем’єр-міністра Мінфін спільно з НАМН України розробив проект постанови уряду, спрямований на забезпечення проведення з 1 липня 2017 року пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги у окремих установах Національної академії медичних наук. Пропонують відпрацювати механізм переходу від утримання закладів охорони здоров’я до оплати медичної допомоги у 4 клініках науково-дослідних установ НАМН (Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, Інституті кардіології імені академіка М.Д. Стражеска, Інституті нейрохірургії імені А.П. Ромоданова, Національному інституті хірургії і трансплантології імені О.О. Шалімова).

Особливістю пілотного проекту є відпрацювання механізму переходу від утримання закладів до оплати наданих ними медичних послуг з метою створення якісної та ефективної системи надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, орієнтованої на пацієнта. У держбюджеті на 2017 рік на забезпечення здійснення пілотного проекту передбачено 200 млн. грн.

У Мінфіні зазначили, що впровадження такого проекту дасть можливість перебудувати систему медичного обслуговування та фінансування науково-дослідних установ НАМН, підвищити рівень надання високоспеціалізованої медичної допомоги населенню, підвищити ефективність використання бюджетних коштів і вдосконалити механізми взаємодії та координації надання вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Реалізація пілотного проекту уряду також визначить подальші кроки реформування системи надання медичної допомоги населенню.

Нагадаємо, що 8 червня 2017 року Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». За основу документ після ряду невдалих голосувань підтримали 227 депутатів Ради.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *