Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum. Хвороба характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу — бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю.

Збудники ботулізму (CI. botulinum) широко поширені в природі, їх особливі форми (спори) можуть тривалий час зберігатися в навколишньому середовищі. Спорова форма — при температурі 6° С — зберігається в перебігу декількох місяців, при 100° — 1-2 години, при 120° — гине протягом 30 хвилин, але деякі штами можуть зберігатися і кілька годин при такій температурі. Спори стійкі до заморожування і висушування, навіть до прямого УФО. У висушеному стані зберігаються десятиліття. Дія дезінфікуючих розчинів активується в перебігу декількох годин: 20% розчин формаліну вбиває збудника протягом 24 годин, етиловий спирт — на протязі 2 місяців, 10% розчин соляної кислоти — через годину.

Токсин ботулізму — отрута, сила дії якої в 375 000 разів перевищує таку ж кількість отрути гримучої змії. При цьому смертельна доза для людини — всього 0,0000003  грама!

Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин, внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови. Найчастіше це в’ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Інкубаційний період при харчовому ботулізмі — від 8 годин до 10 діб. Навіть якщо виникає груповий спалах, клінічні прояви можуть відрізнятися дуже суттєво, що в значній мірі обумовлено дозою і типом ботулотоксину. У більшості випадків існує пряма залежність між тривалістю інкубаційного періоду та тяжкістю перебігу: чим коротший інкубаційний період, тим тяжче перебігає ботулізм.

До перших симптомів ботулізму відносять наступне: різкі болі в області живота, що мають переймоподібний характер, нудота, блювота, діарея. Це ранні прояви ботулізму, багато хто асоціюють їх зі звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз. Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, діарея змінюється запором. Обумовлені такі прояви розвитком парезу кишечника. Уражаються мотонейрони, відповідальні за перистальтику кишечника. Відповідно, це призводить до того, що перистальтика зникає, пасаж по кишечнику відсутній, в ньому накопичуються гази, калові маси.

Неврологічні симптоми з’являються слідом за гастроінтестінальними.

Серед них:

Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднене читання, це відбувається через параліч акомодації.

Серед неврологічних симптомів є також опущення одного або двох верхніх повік, розширення зіниць, млява реакція зіниць на світло або її відсутність, косоокість, ністагм.

Пацієнт млявий, його турбують головні болі дифузного характеру, запаморочення, слабкість. Як правило, підвищення температури відсутнє.

Окремо варто зазначити м’язову слабкість, вона проявляється майже в усіх групах м’язів.

Серед перших уражаються рухові нейрони, які іннервують потиличні м’язи, що викликає їх параліч. Голова звисає і, для утримання її в звичайному положенні, пацієнтові доводиться утримувати її руками.

Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання, яке стає поверхневим.

Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 60 %.

Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування в цілому може не змінювати їхні смакові властивості, хоча іноді герметично закриті банки під дією збудника можуть здуватися (так званий бомбаж). Перенесене захворювання не супроводжується виробленням імунітету, можливі повторні захворювання.

Головне у профілактиці захворювання — ретельне дотримання технології приготування копчень, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій спід неухильно дотримуватися простих правил:

  1. Овочі, фрукти перед вживанням ретельно вимити або ошпарити кип’ятком.
  2. Воду та молоко обов’язково кип’ятити.
  3. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  4. Захищати продукти від мух.
  5. В домашніх умовах завжди дотримуватись технології приготування їжі, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць.
  6. Не порушувати терміни зберігання швидкопсуючих продуктів (не більше 2-3 діб), дотримуватись умов їх зберігання (в холодильнику при температурі +2°С до +6°С), виключити стикання сирих та варених продуктів.
  7. Вживати продукти після достатньої термічної обробки, ні в якому разі не вживати продукти сумнівної якості.
  8. Для купання та відпочинку використовувати лише офіційно відкриті для цього пляжі з дозволом для купання або місця для відпочинку.
  9. Не купувати продукти харчування у місцях несанкціонованої торгівлі, на стихійних ринках.
  10. При подорожуванні не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються.

Лікар інфекціоніст Дмитро Бурківський

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *