Мені пощастило брати участь у тренінгу « Коінфекція ВІЛ/ВГС», що проходив з 4 по 8 вересня у м. Дніпрі на базі Дніпропетровського обласного Центру СНІДу.

Тренінг фінансувався Вашингтонською компанією I – TECH ( International Training  Education Center for Health). Проводив  його Живиця Дмитро Георгійович — доктор медичних наук, професор кафедри інфекційних хвороб, завідувач кафедри інфекційних хвороб ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», керівник клініки КУ «Запорізький обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом».

У даному форматі тренінг був пілотним проектом.

У ньому брали участь 18 лікарів з Одеської, Дніпропетровскької , Полтавської, Запорізької, Миколаївської областей.

В основному це були інфекціоністи Центрів боротьби зі СНІДом і гепатологічних центрів, а також кабінетів «Довіра».

Було висвітлено питання епідеміології, діагностики, лікування хронічного гепатиту «С». Особливу увагу акцентовано на поєднаній патології ВГС/ВІЛ. Тренінг вівся у форматі живого спілкування. Тренери постійно зверталися до аудиторії, а учасники могли задати питання у будь-який час. Постійно проводилася робота в групах для рішення ситуаційних задач. Таким чином, викладений матеріал зразу ж примінявся у практичній роботі лікаря і добре закріплювався. Групи постійно змінювалися, що дозволяло швидше налагодити контакт між учасниками і сприяло більш інтенсивному спілкуванню навіть у перервах та після тренінгу.

Основну увагу було приділено «Рекомендаціям EASL» -2016 Європейської Асоціації з вивчення захворювань печінки. Ці Рекомендації є європейським протоколом з лікування хронічного гепатиту С, у яких дуже чітко прописано всі критерії діагностики та лікування даного захворювання у залежності від генотипу вірусу та стадій захворювання печінки. Зокрема, на даному етапі практично немає протипоказів для противірусної терапії гепатиту С. Навіть термінальні  стадії цирозу печінки та ниркової недостатності  не є таким протипоказом. Для мене також була цікавою інформація про те, що у США та Європі немає клінічних протоколів, зокрема для лікування ВГС, у паперовому вигляді. Поскільки ринок препаратів постійно змінюється, такі протоколи доцільно використовувати у електронному вигляді  у смартфоні чи комп’ютері.

Основними препаратами для лікування ВГС згідно рекомендацій ЕАSL-2016 є препарати прямої дії у таблетованій формі: софосбувір, даклатасвір, ледіпасвір,  велпатасвір та інші у комбінації з рибавірином чи без нього.

Однак слід зауважити, що в Україні зареєстровано тільки декілька препаратів цього ряду, що сприяє процвітанню чорних ринків торгівлі ППД(препаратами прямої дії).

Вартість їх достатньо висока: такі комбіновані препарати як «Совалді» чи «Харвоні» коштують 250-300 доларів за упаковку, при тому що на курс лікування потрібно 3 упаковки.

Але слід зауважити, що ефективність їх на порядок вище, ніж при застосування препаратів інтерферону. Крім того, значно менше проявів побічної дії.

Тому препарати інтерферону у міжнародних протоколах зараз виключені.

Для мене як для лікаря стаціонару цікавою також була тема лікування уксладнень гепатиту С та позапечінкових проявів. Також цікавою була презентація тих учасників тренінгу, які мали власний досвід лікування пацієнтів з коінфекцією ВІЛ/ВГС препаратами прямої дії.

В основному, це були пацієнти, що попали в програму міжнародного  благодійного фонду «Альянс» — «лікарі без кордонів».

Кожного робочого дня підводилися підсумки роботи, приймалися зауваження та пропозиції щодо поліпшення організації тренінгу. По закінченні тренінгу усім учасникам було видано сертифікати та роздаточні матеріали на паперових та електронних носіях.

Завідуюча інфекційною службою міської лікарні                                                                                           А.О. Замш                                       

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *