Створення госпітальних округів — один із важливих кроків у реформуванні системи охорони здоров’я. Йдеться насамперед про зміни у фінансуванні закладів охорони здоров’я і про спрямування пацієнта до тих лікарень, де сконцентрований найефективніший ресурс — і кадровий, і матеріальний. Бо лікує не ліжко, а висококваліфікований лікар, забезпечений Питання створення госпітальних округів варилося дуже довго. Воно то закипало, то вистигало, знову доводилося до точки кипіння й відставлялося. Кожна хазяйка — місцева влада, МОЗ — кришила території областей на ГО по-своєму та присмачувала їх за своїми вподобаннями. Який борщ із цього виходить? необхідним: сучасним устаткуванням, інструментарієм, новітніми препаратами, відповідно обладнаним приміщенням тощо. Саме від цього у першу чергу залежить успіх лікування, а не від обсягу ліжкофонду.

Модель госпітальних округів, за якою давно вже працює цивілізований світ, вималювалася в нашій області ще років із десять тому, коли ми відчули, що професійний рівень спеціалістів там, де їх навички і здібності не затребувані, втрачається. Уявімо собі обдарованого хірурга, змушеного працювати в лікарні віддаленого району, де немає ані умов для високотехнологічних операцій, ані потоку пацієнтів із серйозними хірургічними проблемами. Що з ним станеться через рік-два? Він просто втратить свою кваліфікацію, бо за стандартами має виконувати не менше 300 операцій на рік. Втратять і держава, яка навчала його, і регіон, де він, відповідно до обставин, не зміг себе реалізувати.

Сьогоднішні зміни у статусі органів місцевого самоврядування, які стають самостійними і фінансово незалежними, впритул підвели нас до реалізації моделі госпітальних округів, що фінансуватимуться автономно. Госпітальна рада у якості дорадчого органу рекомендуватиме територіальним громадам, як раціонально, ефективно, ощадливо, збалансовано розбудовувати медицину в конкретному регіоні, куди саме спрямовувати кошти, які заклади охорони здоров’я підсилювати фінансово, а які слід перебудувати тощо. Гроші на це виділятимуть міські, районні ради та територіальні громади. Таким чином, громади, вклавши кошти в установи охорони здоров’я, купуватимуть якісні медичні послуги у стаціонарному закладі високого рівня для своїх пацієнтів, котрі від цього тільки виграють.

Ще в березні цього року за розпорядженням МОЗ у 13 областях України, у тому числі й нашій, були затверджені госпітальні округи. Першою в Україні почала роботу рада Південного госпітального округу Полтавської області. Нам легше було це зробити тому, що подібну модель із реформування екстреної медичної допомоги «обкатали» в регіоні ще 5 років тому. Саме за цим принципом ми і створили чотири госпітальні округи: Південний — із центром у Кременчуці, Східний — у Полтаві, Західний — у Лубнах, Північний — у Миргороді. Виходили з того, що в цих містах є потужні лікарні, які відтепер стануть лікарнями інтенсивного лікування (так звані заклади вторинного рівня надання медичної допомоги). Підмогою для них визначено опорні лікарні (заклади первинного рівня). Окреслюючи межі округів, прагнули, щоб вони охоплювали не менше 150 тис. населення (як і рекомендувало МОЗ). Практично так у нас і вийшло, хоча деякі округи обслуговуватимуть трохи більшу кількість пацієнтів. Враховували і віддаленість населених пунктів від закладів інтенсивного лікування — усюди вона в межах 60 км.

Для кожного госпітального округу в області проведені розрахунки кількості прикріпленого населення, ліжкового фонду, числа госпіталізацій, пологів, операцій (стаціонарних і амбулаторних) та радіусу обслуговування. В округах діятимуть 4 лікарні інтенсивного лікування другого рівня, 3 лікарні інтенсивного лікування першого рівня, 25 лікарень планового лікування, 2 дитячі лікарні інтенсивного лікування та 3 лікарні відновного лікування. Робоча група Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА розробила і довела до виконавців алгоритм розвитку госпітальних округів.

Зазначу, що Департамент провів також велику роз’яснювальну роботу із медичною спільнотою щодо переваг змін, які відбудуться. Тому непорозумінь і невдоволення з боку персоналу не було. До того ж усі медичні заклади ми зберегли — зміниться лише їх спрямованість, логістика і рух пацієнтів. Усі ЦРЛ (а їх в області 25) відтепер стануть лікарнями планового лікування. Деякі з них, найпотужніші, набудуть статусу лікарень інтенсивного лікування. Щодо лікарень планового лікування, то ми зараз вивчаємо наявні потужності, аби максимально сконцентрувати кадри там, де вони найбільш потрібні. Наприк­лад, у тих, де добре організоване хірургічне відділення, безпечні умови для проведення планових операцій (скажімо, в Оржиці), розвиватимемо хірургічний напрямок. У Хоролі, де сильні пологове відділення, травматологія, педіатрія, спрямуємо фінансові зусилля на укріп­лення цих галузей. Якщо взяти Лохвицький район, то там діє одне з небагатьох в області відділень паліативної допомоги — маршрути відповідних пацієнтів цього округу проляжуть туди. Додам, що всі заклади охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги працюватимуть за новою фінансовою моделлю — з використанням діагностично-споріднених груп (ДСГ). Уже визначено координаторів із цього питання, проведено аудит наявності комп’ютерного обладнання, де його не було — придбали. Це дало змогу запровадити програмне забезпечення для формування баз даних за формою «Картка пацієнта, який вибув із стаціонару». Така система встановлена у 43 лікувальних закладах області й уже працює, а дані передаються у МОЗ. Ось таким ми бачимо стратегічне планування розвитку медицини в госпітальних округах.

Нині на всіх територіях визначені та затверджені кандидатури членів госпітальних рад — їх 103, обрані й голови цих органів. На госпітальні округи покладена велика відповідальність. Саме вони мають розробити плани розвитку округів, бо знають структуру захворюваності населення, потужності лікарень, яка вікова категорія населення переважає на певній території і якого виду медичної допомоги найбільше потребує. Ради впливатимуть на органи місцевого самоврядування в питаннях формування бюджету медичної галузі: куди, на що і як витрачати кошти. Вирішальний критерій — спрямувати гроші туди, де в них найбільша потреба і де є спеціалісти, а не на ліжка, як було колись. І ще: ці люди і самі мають навчитися бачити медичні та соціальні проблеми очима пацієнтів. Слід вникати і в такі гострі питання, як зручність транспортного сполучення, бо в нас зазвичай маршрутки їздять у села вранці. А як бути пацієнту, якщо йому треба повертатися додому ввечері? Ці моменти також слід враховувати.

Торкнуся й такої болючої теми, як стан доріг. У нас він досі незадовільний. От і виходить, що ми маємо в області налагоджену сучасну систему надання екстреної медичної допомоги (а це важлива умова діяльності госпітальних округів), санітарні автомобілі, обладнані GPS-навігаторами, а дістатися у віддалене село за умов бездоріжжя, та ще й у негоду, за 20 хвилин, як того вимагають нормативи МОЗ, швидка ніяк не зможе. Тож паралельно доцільно реформувати й інші соціально важливі сфери.

Зупинюся на наступних проблемних моментах. Новації, пов’язані із впровадженням госпітальних округів як ефективної моделі охорони здоров’я, напевно, викличуть супротив у тих медичних спеціалістів, котрі не хочуть підвищувати свій фаховий рівень, безініціативних та непрофесійних. Такі не знайдуть місця в цій ефективній і мобільній системі, бо кому потрібен лікар, який просто відбуває час? Що він може дати пацієнту? Ще важливо перебороти стереотипи тієї частини населення, яка звикла лікуватися за принципом не де краще, а де зручно і близько. Ми ж направлятимемо пацієнта до кваліфікованого фахівця, і йому важливо повірити в те, що діємо в інтересах його здоров’я.

І насамкінець зазначу: ми виходимо на оптимальнішу модель надання медичної допомоги. Розроблена нами протягом тривалого часу й детально сформована карта діяльності госпітальних округів — це своєрідна матриця осучасненої, ефективної системи охорони здоров’я, накладена на конкретну територію. Поки що ми на початку цього непростого шляху, і про результати ще говорити рано. Але вірю: коли весь цей складний і великий механізм нововведень активно запрацює, люди неодмінно відчують результат.

Джерело: Ваше здоров’я

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *