Заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк зустрівся з делегацією з Полтавщини, яку очолив директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. Під час зустрічі йшлося про досвід реформування галузі охорони здоров’я Полтавської області на прикладі Гадяцького району.

Напрацювання та здобутки медицини Гадяцького району в розвитку системи «Електронний пацієнт» презентував голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко.

Ця робота в районі триває вже протягом 1,5 років, коли представники виконавчої  влади та фахівці медичної галузі, за допомогою провідних інтернет-провайдерів «Аватор» та національного оператору зв’язку «Дата груп», які безкоштовно надали доступ до Інтернету, здійснили значний обсяг робіт. Було комп’ютеризовано всі медичні заклади району та запущено в роботу систему «Електронний пацієнт». Для цього придбали 119 одиниць комп’ютерної техніки. Нею забезпечені всі лікувально-профілактичні заклади та центральна районна лікарня. За допомогою ПраТ «Дата груп» вдалося в повному обсязі покрити установи району швидкісним Інтернетом, приєднати до цієї системи всі сільські амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти.

Придбали сучасний цифровий рентген-апарат та цифровий флюорограф, що дає можливість проводити всі необхідні сучасні дослідження та процедури. До старих рентген-апаратів під’єднали цифрові приставки, дописали серверне рішення. Завдяки цьому з початку минулого року всі знімки зберігаються на єдиному сервері. Таким чином, кожний лікар з найвіддаленішого села має можливість за допомогою сканеру штрих-коду мати он-лайн доступ до всіх необхідних даних своїх пацієнтів. При цьому дотримується вимога захисту персональних даних пацієнта. За цей період вже зроблено близько 15 тисяч знімків, середня вартість одного складає близько 50 грн. Отже, вдалося зекономити кошти громадян, оскільки кожен лікар може роздрукувати потрібний знімок на звичайному принтері.

Головне, підкреслив голова районної влади, покращити доступність медичного обслуговування до кожного мешканця, розширивши можливість проведення експрес-аналізів та отримати консультацію профільних фахівців.

Фахівці первинної та вторинної ланок надання медико-санітарної допомоги на конкретних прикладах продемонстрували роботу системи системи «Електронний пацієнт» на рівні сімейної медицини, поліклінічної та стаціонарної допомоги району.

Павло Ковтонюк висловив захоплення такою роботою: «Цей передовий досвід спільної діяльності влади на місцях та медиків необхідно виносити на національний  рівень для використання іншими колегами».

Віктор Лисак – директор ДОЗ Полтавської ОДА акцентував увагу на тому, що наразі в області проводиться активна робота в напрямку створення єдиної електронної системи охорони здоров’я по медичним закладам всіх рівнів, аби уникнути дубляжу. Сервер на базі обласного центру екстреної медичної допомоги це дозволяє.

Віктор Петрович розповів про співпрацю з об’єднаними територіальними громадами інших районів, практику функціонування електронних рецептів для пацієнтів у рамках впровадження Загальнодержавної програми «Доступні ліки», навчання фахівців лабораторної служби новим експрес-методикам. Він висловив прохання щодо підтримки фінансування з державного бюджету на створення відділень невідкладних станів у складі лікарень інтенсивного лікування в госпітальних округах.

Заступник міністра подякував полтавським фахівцям за активну позицію у розвитку галузі охорони здоров’я для блага пацієнтів.

Джерело: ДОЗ ПОДА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *