На Полтавщині 2018 рік став початком і стартом медичної реформи. Нещодавно керівництвом Департаменту охорони здоров’я було проведено брифінг для представників засобів масової інформації та Інтернет-видань. Приводом для нього стала необхідність висвітлення деяких аспектів впровадження медичної реформи в області та впровадження урядової програми «Доступні ліки».

Під час зустрічі очільник медичної галузі Віктор Лисак та його заступник Ігор Куделич відповіли на запитання журналістів: що планується, що відбувається і який кінцевий результат від реформ у галузі охорони здоров’я слід очікувати мешканцям області.

Директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак розповів, що медична реформа буде впроваджуватись поступово, протягом трьох років, для чого Міністерство охорони здоров’я розробило план проведення реформи. Протягом 2018 року зміни торкнуться саме первинної ланки надання медичної допомоги. Наступним етапом, що розпочнеться з 1 квітня 2018 року, буде початок приписної кампанії, тобто підписання декларацій про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги.

За словами Віктора Петровича, цей етап дуже важливий для подальшого існування взагалі всієї первинної ланки. Згідно прийнятого закону, фінансування закладів охорони здоров’я буде відбуватися відповідно до кількості укладених декларацій між сімейними лікарями та пацієнтами. Офіційно декларацію можна буде підписати лише з 1 квітня до 1 липня 2018 року. При цьому громадянам пропонується провести попередню реєстрацію, а саме: відвідати сімейного лікаря та поінформувати про наміри підписати з ним декларацію. Медичною реформою передбачено, що громадяни мають право підписувати договори із сімейними лікарями за власним уподобанням незалежно від місця проживання чи реєстрації. Якщо виявиться, що сімейний лікар не влаштовує пацієнта, то  є можливість розірвати договір та укласти новий з іншим лікарем. При виборі сімейного лікаря необхідно також звертати увагу на наявність у нього сертифікату. Укладаючи договір з  приватним лікарем, пацієнт матиме такі самі повноваження, як і лікар бюджетної установи.

Як відмітив Віктор Лисак, нововведенням є і створення єдиних тарифів для лікування пацієнтів. Обсяг послуг для них буде описано в «Порядку надання першої медичної допомоги», який зараз готується до затвердження,  а паперову звітність пропонується замінити на електронну, створивши єдиний електронний реєстр пацієнтів. Таким чином з’явиться можливість виписувати електронні рецепти.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Ігор Куделич детально дав роз’яснення щодо впровадження в області урядової програми «Доступні ліки». Він повідомив, що медичні препарати за цією програмою можна отримати не лише в мережі ПОКП «Полтавафарм», але й  у приватних аптеках. У минулому році 227 аптек на Полтавщині працювали за урядовою програмою. Цього року планується збільшення понад 300 аптечних пунктів, які надаватимуть послугу «Доступні ліки». Ігор Юрійович зауважив, що рецепти на всі лікарські препарати виписуються по діючій речовині. Якщо людині потрібен препарат із певною назвою, а його немає в аптеці, тоді знаходять йому альтернативу з тією ж самою діючою речовиною, яка є в наявності. Щодо статистики то, майже 280 тис. пацієнтів отримали лікарські препарати, а рецептів було виписано близько 800 тис. У перелік «Доступних ліків» планують додати ще два препарати за міжнародною запатентованою назвою. Ці препарати стосуються цукрового діабету та серцево-судинних захворювань. На початку лютого Міністерство охорони здоров’я України опублікує новий реєстр препаратів і Департамент охорони здоров’я почне за ним працювати.

У 2018 році планується розширити перелік медичних препаратів ще за трьома категоріями: хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, депресивні стани  та для здоров’я матері і дитини під час вагітності.

Також очільник охорони здоров’я області відповів на запитання журналістів щодо поточної ситуації із захворюваністю на кір та охоплення дітей Полтавської області профілактичними щепленнями. За словами Віктора Лисака, в області немає закритих дитячих садочків та випадків масових госпіталізацій, щеплення проводяться. На Полтавщині є достатньо якісних вакцин проти кору, дифтерії, правця. Деякі медичні заклади вже провели щеплення для своїх працівників. За даними фахівців, 97% полтавських дітей щеплено від кору, тому кількість хворих невисока. Щодо вакцинації для дорослих проти кору, то в рамках державних програм їх не проводять: дорослим треба заплатити за вакцину. А проти дифтерії та правця всім полтавцям можна провести щеплення безкоштовно. До речі, випадків захворювання на дифтерію в області не зареєстровано. На сьогодні всі партії вакцин проходять ретельну перевірку та мають відповідну сертифікацію.

Віктор Лисак надав відповіді на питання журналістів щодо поточної діяльності закладів охорони здоров’я, що виникали у представників засобів масової інформації.

Джерело: ДОЗ ПОДА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *