Реалізацію в Полтавській області Проекту Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні обговорено під час технічної місії Швейцарського бюро співробітництва в Україні, що представляє Швейцарську агенцію з розвитку та співробітництва Міністерства закордонних справ Швейцарської Конфедерації.
Експерт Проекту Девід Беран та старший викладач Школи охорони здоров’я Національного університету Києво-Могилянська академія Валентина Ануфрієва (Valentina Anufriyeva) зустрілися з директором Департамент охорони здоров»я Полтавської обласної державної адміністрації Віктором Лисаком, головним терапевтом ДОЗ Іваном Шумейком, в. о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я Ніна Дурдикулиєва та методистом Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, координатором шкільного компоненту Іриною Козак.
Йшлося про результати реалізації вже протягом двох років в Полтавській області, як одної з семи пілотних, цього актуального проекту. У його рамках основну увагу медиків та освітян сфокусовано на посиленні спільних заходів з профілактики неінфекційних захворювань. Адже вони є причиною смертей майже 90% українців! Тому фахівці активно впроваджували в практику заходи попередньо розробленої обласної стратегії дій. Основна мета – змінити ставлення до власного здоров’я мешканців Полтавської області на більш відповідальне, переконати відмовитися від факторів ризику, що викликають захворювання (надлишкова маса тіла, недостатня фізична активність, шкідливі звички тощо).
Директор ДОЗ Віктор Лисак детально розповів про актуальність реалізації Проекту та його зв’язок з іншими Проектами, що реалізуються в полтавській області завдяки технічній підтримці міжнародних донорських організацій: «З урахування того, що заходи із попередження виникнення неінфекційних захворювань потребують особливої уваги на первинному рівні надання медичної допомоги, на перший план вийшло підсилення ролі фахівців загальної практики-сімейної медицини, які працюють на первинному контакті медиків з пацієнтами.
Важливо, що саме завдяки Проекту задля покращення доступності якісних послуг, особливо у профілактичному напрямку, для лікарів загальної практики та медичних сестер сімейної медицини згідно розробленого графіку проводяться відповідні тренінги щодо інтегрованого ведення випадків гіпертензії та діабету».
Головний терапевт ДОЗ Іван Шумейко підтвердив, що наразі вже 73% сімейних лікарів та 43% медичних сестер сімейної медицини отримали знання та практичні навички у 4-ох тренінгових центрах, розташованих у великих містах районного значення для більшої зручності їх учасників. Так що всі лікарі та медсестри сімейної медицини матимуть можливість удосконалити свої знання та змінити звичну практику ведення хворих з використанням ефективних профілактичних технологій. Це реально допомагає скласти оптимальний «маршрут пацієнта» та впровадити командний стиль роботи у складі медичної сестри та лікаря.
Про хронологію впровадження Проекту на Полтавщині та розроблення власної схеми організації тренінгових навчань поінформувала Ніна Дурдикулиєва – в. о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я.
Віктор Лисак повідомив, що така робота ведеться медиками спільно з освітянами. Основні зусилля спрямовані на продовження та застосування нових підходів до формування такої поведінки молоді, що сприятиме попередженню виникнення неінфекційних захворювань, формуванню «моди» на здоров’я з метою зменшення впливу поведінкових факторів ризику на захворюваність та смертність від неінфекційних захворювань.
Гості мали змогу ознайомитися з роботою фахівців первинної ланки з питань профілактики поширення факторів ризику неінфекційних захворювань безпосередньо на місці їхньої роботи, відвідавши амбулаторії загальної практики-сімейної медицини №6 та №8 Центру ПМСД №2 міста Полтави.
Відвідали й заклад загальної середньої освіти №18 міста Полтави, де ознайомилися з роботою, що проведена у рамках освітнього компоненту Проекту.
Під час зустрічі гостей з учасниками тренінгів з Центрів ПМСД міста Полтави, Полтавського, Диканського, Решетилівського, Чутівського та Новосанжарського районів вони дізналися про важливість отриманих знань та навичок, що привели до змін у клінічній практиці та отримали відповіді на поставлені запитання.
Учасники зустрічі внесли пропозиції щодо оптимізації проведення тренінгів.
Джерело:Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *