Онлайнові питання та відповіді

1. Чи зберігається необхідність у вакцинації, якщо гігієна, санітарія і безпечне водопостачання забезпечені на досить високому рівні?
Вакцини необхідні, оскільки хороший рівень гігієни, санітарії, безпечне водопостачання та безпечні продукти харчування недостатні для припинення інфекційних захворювань. Без підтримки на оптимальному рівні показників імунізації або колективного імунітету хвороби, попереджає за допомогою вакцин, повернуться знову. Незважаючи на те, що вдосконалення гігієни, санітарії та безпечного водопостачання води допомагає захистити людей від ряду інфекційних захворювань, багато інфекцій можуть поширюватися незалежно від якості санітарно-гігієнічної обстановки. Якщо перестати робити щеплення, такі рідкісні тепер хвороби, як коклюш, поліомієліт і кір, незабаром знову стануть поширеними.

2. Чи безпечні вакцини?
Вакцини безпечні. Будь-яка ліцензована вакцина проходить ретельну перевірку в рамках декількох етапів випробувань і тільки після цього визнається придатною до використання. Після виведення вакцин на ринок вони регулярно стають об’єктом повторних перевірок. Вчені також постійно відстежують безліч джерел інформації на предмет виявлення даних про можливі несприятливі проявах після вакцинації. У більшості випадків реакції на вакцинацію, наприклад, біль в руці або дещо підвищена температура, як правило, незначні і швидко проходять. У тих рідкісних випадках, коли мають місце серйозні побічні ефекти, негайно проводиться розслідування.

Набагато вище ймовірність серйозно постраждати від хвороби, попереджає вакцинацією, ніж від самої вакцини. Наприклад, при захворюванні на поліомієліт може розвинутися параліч, кір може викликати енцефаліт і сліпоту, а деякі захворювання, попереджають вакцинацією, можуть навіть призвести до смерті. І хоча навіть один випадок важкого збитку здоров’ю або смерті в результаті вакцинації — це вже багато, переваги вакцинації значно переважують ризики, і без вакцинації випадків хвороби і смерті було б набагато більше.

3. Формують чи вакцини більш міцний імунітет, ніж природні інфекції?
Вакцини взаємодіють з імунною системою, в результаті чого формується імунна відповідь, аналогічний імунної реакції на природну інфекцію, але без розвитку захворювання або ризику виникнення у щепленого потенційних ускладнень. Навпаки, ціна формування імунітету шляхом зараження природною інфекцією може виявитися занадто висока: зараження Haemophilus influenzae типу b (Hib) може обернутися когнітивними порушеннями, краснуха — вродженими дефектами, інфекція гепатиту B — рак печінки, а ускладнення кору — летальним результатом.

4. Чи потрібно робити щеплення від хвороб, яких немає в місці, де я живу, чи в моїй країні?
Незважаючи на те, що в багатьох країнах захворювання, попереджають за допомогою вакцин, стали рідкісні, їх збудники продовжують циркулювати в деяких регіонах світу. У сьогоднішньому взаємозалежному світі вони можуть перетинати географічні кордони і інфікувати всіх, у кого від них немає захисту. Так, були відзначені спалахи кору серед нещепленої населення в Західній Європі в Австрії, Бельгії, Болгарії, Данії, Франції, Німеччини, Греції, Італії, Російської Федерації, Сербії, Іспанії, Швейцарії, Таджикистані і Великобританії, а також в Сполучених Штатах Америки.

Дві головні причини пройти вакцинацію — захистити себе і захистити оточуючих. Успіх програм вакцинації залежить від готовності кожної людини сприяти забезпеченню загального благополуччя. Не варто чекати від оточуючих людей, що вони зупинять поширення хвороб; кожен з нас також повинен робити все, що в його силах.

5. Чи може дитина отримувати більше однієї вакцини за один раз?
Наукові дані показують, що одночасне введення декількох вакцин не робить негативного впливу на імунну систему дитини. Діти піддаються впливу кількох сотень сторонніх речовин, які щодня викликають імунну відповідь. В результаті простого акту прийому їжі в організм потрапляють нові антигени, а в роті і носі мешкає безліч видів бактерій. При звичайній застуді або болю в горлі дитина піддається впливу набагато більшого числа антигенів, ніж в результаті вакцинації.

Ключовою перевагою одночасного введення декількох вакцин є зниження числа відвідувань лікаря, що економить час і гроші. Крім того, комбінована вакцинація від декількох хвороб (наприклад, дифтерії, коклюшу та правця) дозволяє робити менше щеплень і тим самим викликає менший стрес у дитини. Крім того, існує ряд способів зменшити больові відчуття під час вакцинації.

6. Чи потрібно робити щеплення від грипу? Грип — серйозне захворювання, від якого щорічно гине від 300 000 до 500 000 чоловік у всьому світі. Вагітні жінки, маленькі діти, люди похилого віку з поганим здоров’ям і люди з хронічними захворюваннями, такими як астма або хвороби серця, піддаються підвищеному ризику розвитку важких форм інфекції і летального результату. Додатковою перевагою вакцинації вагітних жінок є та обставина, що щеплення матері забезпечує захист і новонародженого (вакцин від грипу для дітей у віці до 6 місяців поки не існує). Вакцини проти сезонного грипу формують імунітет до 3 найбільш поширеним штамів, що циркулюють в рамках даного сезону. Це найкращий спосіб зменшити ризик розвитку важких форм грипу та зараження оточуючих. Такі вакцини використовуються більше 60 років. Уникнути грипу значить уникнути додаткових витрат на лікування і запобігти втраті доходів в результаті невиходу на роботу або пропуску школи.

7. Які консерванти використовуються у вакцинах? До складу деяких вакцин в якості консерванту додають тіомерсал — органічне, що містить ртуть з’єднання. Це безпечний і найбільш широко використовуваний консервант для вакцин, які поставляються в багатодозових флаконах. Немає ніяких доказів того, що ту невелику кількість Тіомерсал, яке використовується в вакцинах, є ризик для здоров’я. 8. Що відомо про зв’язок між вакцинацією і аутизмом? Опубліковане в 1998 р дослідження, в якому висловлювалося побоювання щодо можливого зв’язку між введенням вакцини проти кору-паротиту-краснухи (КПК) і розвитком аутизму, згодом було визнано містить серйозні помилки і навмисні перекручування. Незабаром дослідження було відкликано опублікували його журналом. На жаль, ця публікація викликала паніку, яка привела до зниження показників імунізації і подальшим спалахам цих захворювань. Немає ніяких даних, що свідчать про зв’язок між вакциною КПК і аутизмом або розладами аутистичного спектру.

Джерело: ВООЗ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *