05 червня 2018 року у великій залі виконкому Горішньоплавнівської міської ради відбувся обласний семінар з питань санітарної охорони території області від занесення й поширення особливо небезпечних інфекцій та інших інфекційних хвороб, організації роботи та режиму біологічної безпеки бактеріологічних лабораторій, що мав за мету підвищення готовності медичних закладів міст та районів області до роботи в умовах епідускладнень з особливо небезпечних та інших інфекційних захворювань.


Участь у роботі семінару взяли міський голова Дмитро Биков, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації Юрій Курилко, головний лікар Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Наталія Свириденко, експерт Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямком «Інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія» Лідія Войтенко, експерт Департаменту охорони  здоров’я облдержадміністрації  за   напрямком «Епідеміологія, мікробіологія і вірусологія», лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентин Шаповал, в.о.директора ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Андрій Хайлов, начальник управління охорони здоров’я Юрій Ковпак, головний лікар Центру ПМСД Аліна Ковпак, заступники головних лікарів з медичної частини міських, центральних районних лікарень, центрів ПМСД, головні лікарі станцій та завідуючі підстанцій екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, лікарі-інфекціоністи, епідеміологи, помічники лікарів епідеміологів, бактеріологи закладів охорони здоров’я Полтавщини.
Міський голова Дмитро Биков привітав учасників заходу, наголосив на важливості його проведення саме сьогодні, коли розпочато реформування галузі охорони здоров’я України, коли виникає безліч питань щодо вакцинації, виникнення епідеміологічних інфекційних захворювань, закупівлі вакцин на рівні органів місцевого самоврядування, області, держави. «У ході сьогоднішнього семінару ми зможемо отримати відповіді від фахівців на безліч питань, що стосуються своєчасного вирішення проблем профілактики, боротьби з інфекційними хворобами», – сказав міський голова. Побажав плідної роботи у ході семінару під час розгляду важливих тем.
Експерт Департаменту охорони  здоров’я облдержадміністрації  за   напрямком «Епідеміологія, мікробіологія і вірусологія», лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентин Шаповал доповів про санітарно-епідеміологічну ситуацію з особливо небезпечних інфекцій, що мають міжнародне значення та інших інфекційних захворювань; про особливості епідситуації з холери у світі та в Україні, сучасні підходи щодо планування заходів профілактики поширення особливо небезпечних інфекцій та можливі епідеміологічні ризики з інших інфекційних захворювань.
Про проблеми профілактики сказу доповіла завідувач відділенням особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Тетяна Крупініна.
Доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія» кандидат медичних наук Тетяна Котелевська презентувала присутнім виступ з теми «Актуальні епізоотичні гарячкові захворювання в Полтавській області».
Про перебіг кору у дорослих: підходи до діагностики, лікування, профілактику доповіла Наталія Прийменко, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія».
Лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марина Тихоліз ознайомила учасників семінару із сучасними підходами щодо моніторингу, організації епіднагляду у вогнищах кору.
Про організацію роботи бактеріологічних лабораторій та забезпечення режиму біологічної безпеки доповіла завідувач лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Людмила Руденко.
Про сучасні дезінфекційні засоби та організацію дезінфекційних заходів у вогнищах холери, особливо небезпечних та інших інфекційних хвороб доповів лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Владислав Тертишний.
У практичній частині семінару виступили представники галузі охорони здоров’я нашого міста, які ознайомили колег із усіє області із досвідом роботи медичних закладів.
Головний лікар Центру ПМСД Аліна Ковпак розповіла про дії медичного персоналу в умовах виникнення інфекційних захворювань, надзвичайних ситуацій, пов’язаних із бактеріологічним агентом і особливо небезпечних інфекцій. Зупинилася на спалаху кору в місті і проведеному комплексі протиепідемічних заходів. Наголосила, що в таких ситуаціях підвищується роль лікаря первинної ланки – сімейного лікаря, педіатра. У медичному просторі м.Горішні Плавні під час спалаху інфекції працює тісний взаємозв’язок між закладами галузі охорони здоров’я незалежно від форм власності. Центром ПМСД закуплено спеціальний медичний одяг (костюми), обладнання для медичного персоналу.
Про організацію роботи інфекційного відділення Горішньоплавнівської міської лікарні при госпіталізації хворих на холеру та інші інфекційні захворювання доповіла завідувач інфекційним відділенням Алла Замш.
«Демонстрація маршруту пацієнта висококонтагіозними повітряно-крапельними інфекціями (кір, вітрянка, дифтерія, грип та інші)» – тема виступу завідувача підстанції екстреної медичної допомоги Павла Лєтунова.
Про протиепідемічні та дезінфекційні заходи Горішньоплавнівського міськрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» в осередку захворювання на холеру доповіла лікар-епідеміолог Антоніна Волик.
Також відбулися показово-тренувальні навчання з локалізації вогнища холери з демонстрацією оснащення та організації роботи на базі закладів, задіяних під госпітальну базу на підставі Комплексних планів заходів з санітарної охорони територій міста Горішні Плавні від заносу та розповсюдження особливо небезпечних інфекцій.
Джерело: Офіційний сайт Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *