У рамках реалізації субпроекту «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію у Полтавській області» проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», що фінансується Міжнародним банком реконструкції та розвитку, у Центрі ПМСД м. Горішні Плавні функціонує «Школа здоров’я» на базі АЗПСМ №1 за напрямком роботи «Артеріальна гіпертензія» і «Цукровий діабет» та на базі АЗПСМ с. Дмитрівка за напрямком роботи «Артеріальна гіпертензія».

«Школа здоров’я» створена з метою надання сформованим групам пацієнтів з певним типом захворювання необхідної інформації з питань збереження та зміцнення здоров’я, попередження виникнення ускладнень, профілактики та корекції основних факторів ризику виникнення захворювань.

«Школа здоров’я» – це організована форма роботи з пацієнтами у групах, у тому числі – з використанням практики самодопомоги. Вони створюються з метою проведення освітніх групових занять спільно з медичними працівниками.

На заняттях «Школи здоров’я» пацієнти мають змогу отримати знання з підтримки свого здоров’я та навички з адаптації до життя з власною хворобою.

Цілі та завдання «Школи здоров’я»:

  • Надати пацієнтам знання про складові здоров’я та важливість ведення здорового способу життя, особливості неінфекційних захворювань (НІЗ) та факторів ризику їх виникнення.
  • Сформувати відповідальне ставлення до власного здоров’я, мотивацію до його збереження, прихильність до лікування та виконання рекомендацій лікаря щодо попередження ускладнень.
  • Переконати пацієнтів у необхідності відмови від шкідливих звичок та подоланні інших поведінкових факторів ризику (тютюнопаління, зловживання алкогольними напоями, переїдання, гіподинамії, стресових станів тощо).
  • Сформувати у пацієнтів вміння та навички систематичного самоконтролю за станом здоров’я, рівнем артеріального тиску та глюкози в крові за допомогою глюкометра тощо.
  • Навчити правильному вимірюванню артеріального тиску, окружності талії, визначенню індексу маси тіла (ІМТ), серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, долікарняної само- та взаємодопомоги у випадках загострень та кризі.
  • Надати рекомендації пацієнтам щодо складання та дотримання індивідуального плану оздоровлення.

Заняття в «Школі здоров’я» для пацієнтів за кожною тематикою здійснюються  циклічно, по затвердженому графіку. Тривалість циклу для кожної групи слухачів Школи – близько 4-ох занять тривалістю по 1-1,5 години протягом 2-3 місяців. Кількість слухачів у групі – не більше 10-12 осіб. У структурі занять «Школи здоров’я» – теоретична частина, практичні заняття, надання пацієнтам індивідуальних рекомендацій щодо харчування і фізичної активності, управління стресом, відмови від шкідливих звичок тощо.

На початок листопада проведено 20 занять для 74 слухачів. Задоволеність пацієнтів якістю навчання у Школі здоров’я висока.

Щоб стати слухачем «Школи здоров’я» необхідно звернутись до свого сімейного лікаря чи терапевта і записатись на заняття.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *