19 квітня 2017 року під головуванням начальника управління охорони здоров’я Юрія Ковпака відбулась галузева оперативна відео селекторна нарада. До головної студії установи підключено всі підпорядковані лікувально-профілактичні заклади, позаштатні міські фахівці, керівники закладів та їх заступники, відділи та служби, голови ПК, головні медичні сестри, завідуючий підстанцією ЕМД№2, директор КМП «Госпрозрахункова поліклініка» .На початку наради очільник галузі довів інформацію про дофінансування міської галузі, запуску урядової Програми «Доступні ліки». Потім розглянуто  контрольні  питання (санітарно-епідемічна ситуація в місті та області, проблемні та тяжкохворі міської лікарні) та планові ( впровадження нових методів діагностики та лікування у Горішньоплавнівській міській лікарні в 2016 році, аналіз роботи клініко-діагностичної та бак лабораторій міської лікарні за перший квартал 2017 року, підсумки роботи медичних закладів міста в опалювальний сезон 2016-2017 роки та заходи щодо підготовки ЛПЗ до осінньо-зимового періоду 2017-2018 років).

По кожному із розглянутих питань дані відповідні доручення. Підготовлено відеоматеріал з виступами Антоніни Волик ( санітарно-епідемічна ситуація станом на 18 квітня 2017 року) та  Віктора Дудника ( спідоповідь, вхідна документація).

Максим Крівченко, заступник головного лікаря з медичної частини Горішньоплавнівської міської лікарні у своєму виступі зупинився на запровадженні нових методик консервативного лікування, а саме :Використання  нових пероральних антикоагулянтів при тромбоемболії легеневої артерії: ксарелто 15 мг 2 рази  за добу. Використання комбінованого препарату комбісарт Н 5/160/12,5 мг  у лікуванні  злоякісної артеріальної гіпертензії. Сучасний підхід до коррекції дисліпідемій: комбінована гіполіпідемічна терапія. Використання препарату інеджи 10/20 мг за добу. Застосування: «інгавірин » для лікування грипу, “цедоксим ” для лікування дітей, хворих на інфекційну патологію, швидких тестів у лабораторній діагностиці ротовірусних гастроентеритів, карток «PECS» у комплексному навчанні дітей-аутистів, лялькового театру у ігротерапії з дітьми з порушеннями інтелектуальної діяльності, нових можливостей ефективної терапії лікування неспецифічного виразкового коліту, досвід використання месалазину, людського рекомбінантного еритропоетину в лікування анемій, нових методів лікування хворих на цукровий діабет, використання ситагліптину для поліпшення контролю над глікемією. Впровадження нового у ВАІТ: Епідуральних анестезій, комбінованих спінально-епідуральних анестезій,провідникових анестезії з використанням нейростимулятора,збезпечення прохідності дихальних шляхів під час наркозу за допомогою ларингіальної маски,трахеотомії хворим, що тривалий час перебувають на ШВЛ, впровадження респіраторної реабілітації для хворих, що тривалий час знаходяться на ШВЛ (weaning), катетеризації підключичних вен під УЗ-контролем,катетеризації внутрішньої яремної вени під УЗ-контролем, катетеризації периферичних вен під УЗ-контролем. Впровадження нових методів оперативного лікування: Мініінвазійні втручання при операціях на жовчовивідних шляхах, алопластика при вентральних і пахових грижах,пластика шкіряним переміщенням лоскутом по Лімбергу при епітеліальних куприкових ходах, діагностика гострої кишкової непрохідності на ранніх стадіях за допомогою УЗД ( діагностується до появи чаш Клойберга ), лапароскопічна холецистектомія, пристрій для інервації та деваскулярізації шлунку, запатентований Левченко С.К. авторське свідоцтво № 1122301 ( при операціях на органах черевної порожнини ), використання гелю «Дефенсаль» для профілактики злукової хвороби у хворих зі злуковою хворобою та інших операціях на органах черевної порожнини, внутрішньосудинна лазерна коагуляція, артроскопічне  лікування    гігроми підколінної ямки колінного суглобу та відновлення ПХЗ, застосування LCP пластин «Філос» при переломах хірургічної шийки плечової кістки.

Костянтин Шкляр, головний лікар Горішньоплавнівської міської лікарні довів присутнім аналітичний матеріал по роботі структурних підрозділів закладу, а саме: клініко-діагностичної та бак лабораторій за перший квартал 2017 року. За звітній період клініко-діагностичною лабораторією міської лікарні було проведено 168988 досліджень, це на 23019  (15,7%) більше  ніж в 2016році за цей період часу за рахунок збільшення кількості  біохімічних, імунологічних , мікробіологічних та клінічних (без гематологічних ) досліджень , як для стаціонарних так і для поліклінічних хворих. В лабораторії міської лікарні проводиться: 100% — цитологічних  і мікробіологічних досліджень, 93,3% загально-клінічних досліджень , 74% — гематологічних , більш 80 % -біохімічних досліджень від загальної кількості досліджень по місту (Більше 85%). За цей квартал зменшилась  на 4,1 % кількість лише гематологічних досліджень  в зв’язку з недостатньою кількістю реагентів ( які не можливо придбати без проведення тендору) частково  перенесені медогляди школярам – ЗАК.
Необхідно звернути увагу на те, що кількість досліджень на  туберкульоз порівняно з першим кварталом минулого року зросла бак.скопій  на 3,7%, при цьому кількість виявлених позитивних результатів також виросло втричі. Кількість виявлених позитивних результатів (КСП) – 3,6%.   Кількість  обстежень на СНІД порівняно з минули роком збільшилось  в двічі   за рахунок того, що в цьому році ми знову  отримали тест-систем для обстеження вагітних по держпрограмі . Завдяки міській програмі були  придбані тест-системи для обстеження інших верст населення, кількість яких постійно зростає. Всі бажаючи в цей період мали можливість обстежитись на СНІД – безкоштовно в м. Горішні Плавні.Кількість  досліджень які проводяться вручну( за рахунок недофінансування- неможливості придбати сучасне обладнання та реагенти)  залишається значним і об’єм роботи персоналу лабораторії щороку залишається великим.В лабораторії лікарні постійно проводиться внутрішньо-лабораторний, зовнішній контроль якості досліджень, своєчасно виключаються виявлені при цьому недоліки  та помилки. Контрольні роботи здані вчасно.  Лабораторія лікарні єдина лабораторія в місті та одна з п”яти в області яка постійно приймає участь в міжнародній програмі зовнішньої оцінки якості проведення лабораторних досліджень.Весь персонал лабораторії систематично проходить курси підвищення кваліфікації. В цьому році пройшли курси спеціалізації 1 лаборант, удосконалення – 2 лаборанти. 75% — лікарів атестовані на вищу та першу категорію, лише пенсіонер  не виявила бажання  атестуватись. Серед лаборантів атестовані всі 100% : 13  — на вищу категорію; 2 – на першу категорію; 1- має другу категорію.В лабораторії міської лікарні не зважаючи на те, що за останні роки було придбане дороговартісне  обладнання : біохімічний,  імуноферментний аналізатори , коагулометр існує проблема з апаратурою як основною (необхідно придбати гематологічні аналізатори в загально-клінічний і ургентний відділи – на теперішній час – приходиться арендувати  сучасний гематологічний аналізатор, що дороговартісно); так і допоміжною . Лабораторія має більш 100 одиниць – обладнання що проробило  від 10 і більше років і  потребує оновлення  (автоклави – 2шт. ,напівавтоматичні аналізатори – 5 шт., мікроскопи -17шт . , дистилятори – 4шт., центрифуги – 8 шт., термостати – 14 шт., термостат ТПС-1.,сухожарові шафи – 8 шт., апарат для  струшування – 1, лічильники форменних елементів -7 шт, дозатори – 10, ваги торсійні -2 та інше). Старе обладнання ненадійне — постійно приходиться ремонтувати. Для проходження чергової акредитації лабораторії та лікарні необхідно буде все застаріле обладнання оновити. Обов’язково  треба замінити меблі , основна частина яких  закуплена ще при відкритті лікарні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *