Останнім часом дуже багато говориться про реформування галузі охорони здоров’я, можливо так і потрібно робити, але з кожним днем з’являються неприємні відчуття, адже бачиш, що «попередники» (працівники в минулому МОЗу) виступали за оновлення галузі, вносили пропозиції по існуючій системі, пропонували різні варіанти розвитку та різні медичні ідеології та реалізацію і тут стали ярими опонентами, заговорили про непродумані рішення, все робиться не так як потрібно. Виникає запитання: «Чому під час своєї каденції нічого не зробили ?» На сьогодні, при особистих зустрічах з нинішніми представниками команди реформаторів разом з Асоціаціями, аплодують, говорять «одобрямс» та вказують, що вибір належить народу України, при цьому знаючи, що від останнього в країні нічого не залежить. Так де ж істина і правда? Ми відшліфовуємо стару систему Семашко чи будуємо з нуля нову? Хто дасть відповідь? А взагалі все виглядає дивним чином, що задля свого піару теоретикам всі засоби гарні. Що ж стосується практиків, то як говориться «верхи живуть своїми уявами, а народ паралельно, і точки зіткнення ніколи не відбудеться». Напевно пристосуємось, застосуємо нові назви і все так і буде далі як є сьогодні. Народжений повзати ніколи не стане літати. Такий у нас менталітет, така держава — гаслами нову будівлю не збудуєш. Якщо це не так — напишіть cвій коментар. Вашій увазі стаття, з якою мали можливість ознайомитись і яка здивувала своєю непослідовністю в діях.

Чи треба реформувати ОЗ?

Сьогодні відбулася зустріч представників Асоціації міст України з МОЗ (Павло Ковтонюк) та представниками Комітету з питань ОЗ (Ірина Семерунь і я, Костянтин Надутий) з обговорення законодавчих ініціатив Уряду і альтернативних ним — від Комітету.

Практично усі учасники вважають реформу галузі вкрай необхідною і з розумінням сприймають ключові ідеї, які потребують реалізації. Це:
А) чітке окреслення державних гарантій у сфері ОЗ
Б) впровадження ефективних механізмів фінансування з дотриманям принципу «гроші ходять за пацієнтом, а не за інфраструктурою»
В) стандартизація медичної допомоги.
тощо

Варто подякувати Міністерству за промоцію необхідності реформи та цих, й насправді, ключових ідей, причому не тільки у цьому зібранні, повсюдно.

Однак, сподіваюся учасникам зібрання стало зрозуміло, що практична їх реалізація може відбутися за двома доволі відмінними між собою сценаріями.

Будь які зміни у сфері ОЗ — це надчутлива тема і для пересічного громадянина і для працівників галузі. Бо лікарня, це місце не веселе, але конче потрібне й часто раптово потрібне, отже, будь які навіть цілком продумані й добре сплановані зміни можуть увійти у дисонанс зі сприйняттям цільової аудиторії, або й навіть порушити взаємодію складових надто складної, та вже й без того не надто керованої системи.
Т.ч. чим краще враховані ризики і методи їх нівелювання тим менше спротиву і негативу буде при здійсненні реформи.
Саме цим — ступенем врахування ризиків та ступенем комплексності врахування взаємодії усіх елементів системи медичного обслуговування, найбільшою мірою й відрізняються законодавчі ініціативи Уряду/МОЗ і Комітету.

На моє особисте враження, аудиторія чітко відрізнила
А) Наївно-зухвалий заклик МОЗу швиденько й романтично- відчайдушно пробігтися по «тонкому льоду» реформи щоб досягти дуже амбітних результатів у терміни й із застосуванням ключових методів (напр. методологія встановлення тарифів, стандартизація), які не витримують жодної критики.

ВІД

Б) Більш виваженої і прагматичної пропозиції Комітету, яка пропонує досягти практично тих самих результатів при мінімізації ризиків, за рахунок комплексного підходу, а також у реалістичних темпах керованих змін.

Я розумію, що замовлення насправді саме й полягає в тому, щоб затягти всю систему на тонку кригу, як міфічний Олександр Невський затяг тевтонів та Ладожське озеро — а там хто випливе, а хто ні — не важливо.
Аби запрацював ринок! Це схоже найамбітніша й найголовніша ціль запропонованих Урядом/МОЗ документів.
З цього зауваження «у нас в державі з ринковою економікою немає ринку медицини» власне й почалася промоція реформи з вуст пана Ковтонюка, це і є ключ до правдивої оцінки звабливих не для фахівця промоутерських матеріалів, які поширюються й проголошуються МОЗ (хоча й «ринкова спрямованість» не є правдивою з огляду на розведення каналів бюджетного фінансування державних гарантій).

Все це попри те, що навіть американські дослідники демонструють послідовно негативні оцінки суто ринкової регуляції медичної сфери.
Ринок не може бути ні ціллю ні навіть адекватним інструментом що управління якістю медичного обслуговування, що охопленням/доступом.
ЦЕ ДОВЕДЕНО.

Втім, чого можна очікувати від людей, статки яких абсолютно від нас з вами не залежать, а ствердження і обіцянки змінюються як весіння погода у нинішньому році.
То їм закони непотрібні взагалі, то раптом «без законів реформи не буде!» (і таке інше різне).
Щоб уникнути такого «реформи не буде з вини Верховної Ради» і з’явилися альтернативні законопроекти до усього «пакету» Уряду/МОЗ. (хоча насправді комплексною альтернативою є законопроект №4456 «Про організацію медичного обслуговування населення в Україні»)

Реформа і потрібна і напевно буде.

Але сподіваюся не «весело бігом по тонкій кризі», а «так як доктор прописав» — у відповідності до міжнародних консенсусів, рекомендацій ВООЗ, даних доказового менеджменту, на кращому досвіді й з урахуванням реального контексту, а не мрійливо-теоретичного.

Представники регіонів почули, що насправді є 2 пропозиції і мають для розгляду 2 пакунка документів.
Дуже схожих документів…
І настільки ж різних !

Вибір зрештою мають визначати не таємні замовники сценарію дійства з прогнозовано негативними наслідками для нас, пересічних українців.
Вибір належить народу України.

#МОЗ #Уряд #Реформа #медицина #здоровя #Законопроект #АМУОлег Мусій Ольга Богомолець Ігор Шурма Сергій Мельничук Владимир Гришин (Vladimir Grishin) Dmytro Vernyhor Геннадій МаркевичВладимир Загородний (Vladimir Zagorodny) Наталья Усенко Елена Приходько (Elena Prikhodko) Світлана Тернова Мария Аронова (Maria Aronova) Zoryana Chernenko Сергій Чернов Andriy Huk Nataly BezmenРадмила Гревцова (Radmila Hrevtsova)Ігор Найда

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *