Група вчених з батського університету і Університету Ньюкасла запропонувала спосіб збереження вакцин і антитіл при перевезенні та зберіганні поза холодильником. Результати дослідження опубліковані в журналі Scientific Reports.
Зараз для зберігання і транспортування медикаментів необхідні перевізні холодильники. Якщо такий холодильник зламається і температурний режим порушиться, вакцини більше не можна використовувати. З цієї причини псуються мільйони доз медикаментів в рік. Автори роботи запропонували створювати контейнери з діоксиду кремнію, в яких медикаменти можуть зберігатися при високих температурах.
«За допомогою нашого методу ми показали, що можна надійно охороняти білки від денатурації при температурі до 100 ° С або зберігати їх у вигляді порошку до трьох років при кімнатній температурі без втрати властивостей», — розповіла Азела Сартбаева, хімік з батського університету, один з авторів роботи.
Метод полягає в тому, що до розчиненим білків потрібно додавати діоксид кремнію, в результаті чого він повторює структуру білків, охоплюючи їх декількома шарами. Коли білок потрібно використовувати, оболонку можна розчинити хімічним шляхом, не пошкоджуючи молекули білка.
Якщо розробка буде успішно застосована, вона допоможе доставляти медикаменти швидше і безпечніше, в тому числі у віддалені райони з нерозвиненою інфраструктурою.

Джерело: портал «Новини GMP»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *