З 2012 року хірургами міської лікарні впроваджено в клінічну практику операція — лапароскопічна холецистектомія.
Лапароскопічна холецистектомія має цілий ряд переваг в порівнянні з аналогічною операцією за допомогою лапаротомії (розсічення передньої черевної стінки): скорочуються терміни перебування хворих в стаціонарі, зменшується частота післяопераційних ускладнень, швидше відновлюється працездатність. Крім того, лапароскопічна операція дає хороший косметичний ефект — невеликі шкірні надрізи заживають з утворенням малопомітних рубців.

Для маніпуляцій використовується ендоскопічне обладнання та спеціальний набір інструментів, які дозволяють уникнути серйозних розрізів. Як правило, під процедурою розуміють видалення жовчного міхура, рідше – позбавлення від каменів у цьому органі.

Основні покази до лапароскопічної холецистектомії

Ускладнені форми жовчнокам’яної хвороби. Больові напади жовчної кольки на тлі жовчнокам’яної хвороби також є абсолютним показанням до оперативного лікування. Це обумовлено тим, що більше 60 % пацієнтів мають повторний напад жовчної кольки протягом 2 років, а у 5-10 % пацієнтів розвиваються тяжкі ускладнення протягом 10 років після першого нападу.
В даний час показаннями до оперативного лікування пацієнтів з безсимптомною жовчнокам’яною хворобою є камені розміром більше 2,5 см і очікувана тривалість життя пацієнта більше 20 років (через сумарний високий рівень ускладнень).
Своєчасне видалення жовчного міхура дозволяє запобігти розвитку та прогресуванню панкреатиту — запаленню підшлункової залози.

Дуже важливо відзначити, що спеціальні технології, інструменти та апаратура при лапароскопічному доступі дозволяють виконати необхідну Вам операцію в тому ж самому обсязі, що й при традиційному доступі, причому практично за той самий час, або навіть швидше. При цьому навколишні органи піддаються набагато меншому шкідливому впливу.

Таким чином переваги лапароскопічної холецистектомії:

• Мінімальна травматичність, що приводить до зниження післяопераційного болю, швидкого відновлення фізіологічних функцій, зниження ризику утворення післяопераційних спайок.
• Короткий період госпіталізації та швидке відновлення працездатності. Післяопераційний період часто обмежується перебуванням в хірургічному стаціонарі протягом 1 доби. Відновлення фізичної активності та працездатності після операції прискорюється в 3 — 4 рази;
• Косметичний ефект.
• Зменшення ризику розвитку післяопераційних гриж та інших неприємностей, пов’язаних з післяопераційним розрізом, оскільки він відсутній.
• Економічна ефективність. Хоча вартість самої операції вище, лікування виявляється більш рентабельним за рахунок економії медикаментів, зменшення тривалості періоду госпіталізації і термінів реабілітації пацієнта.

У переважній більшості випадків, видалення жовчного міхура можна виконати ендоскопічним способом. Але остаточно це визначає хірург. Він також визначить найбільш сприятливі строки втручання та перелік досліджень і аналізів, які необхідно провести перед операцією, щоб результат її був найкращим.

Джерело: міська лікарня

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *