На черговому засіданні міської комісії з питань ТЕБ і НС розглянуто: «Про стан та заходи щодо розповсюдження рослин, які викликають серйозні алергічні реакції у населення міста». З інформаціями виступили: директор департаменту ЖКГ Петро Василюк та начальник управління охорони здоров’я Юрій Ковпак. Керівник міської галузі охорони здоров’я присутнім надано аналіз з захворюваності населення на бронхообструктивні та алергічні захворювання починаючи з 2003 року.

Профілактику та лікування бронхолегеневих і алергічних захворювань серед населення міста виконує відділення профілактики Центру ПМСД м. Горішні Плавні.

Перебуває під диспансерним наглядом:

Дорослі Діти Підлітки
Бронхіальна астма                              437       38          13
Сезонний алергічний риніт         486       133        45
Цілорічний алергічний риніт     499        199        61
Атопічний дерматит                         112        224        42

Вперше взято під нагляд лікаря алерголога протягом 6 міс. 2017 року

Дорослі Діти Підлітки
Бронхіальна астма                                 4            2           0
Сезонний алергічний риніт          38            10         1
Цілорічний алергічний риніт       18            8          2
Атопічний дерматит                            2             15         0

Під наглядом у відділенні знаходяться 1576 дорослих, 664 дітей і 197 підлітків з алергічними та бронхообструктивними захворюваннями.
Захворюваність серед дитячого та дорослого населення алергічними бронхолегеневими захворюваннями зменшились порівняно з аналогічним періодом минулого року, що свідчить про ефективність проведеної профілактичної роботи. Разом з тим відмітився ріст захворюваності алергічним ринітом, захворюваність бронхіальною астмою залишилась на одному рівні. Тенденція до зростання алергічних захворювань відзначається в масштабах всієї країни та світу.
З метою раннього виявлення алергічних та бронхолегеневих захворювань, та уточнення їх розповсюдженості з 2001р. співробітниками відділення щорічно проводився скринінг алергічних захворювань (анкетування населення з наступним алергологічним обстеженням).
Після верифікації діагнозів хворим з алергічними захворюваннями призначається комплексне лікування в т.ч. специфічна імунотерапія – терапія алерговакцинами. Кількість хворих, які отримують специфічну імунотерапію в динаміці зростає.

Протягом 2016 року проведена наступна робота , а саме :
1. Прийнято хворих за 2016р.:
— дорослі – 2600
— діти – 2840

2. Проведено алергічних обстежень:
— дорослим – 134,
— дітям – 127
3. Виконано шкірних алергопроб:
— дорослим – 762,
— дітям – 713
4. Проведена алерген-специфічна імунотерапія хворим на алергічні риніти та бронхіальну астму:
— дорослим – 67,
— дітям – 69
За результатами проведеної роботи по скринінгу алергічних захворювань виявлений значний ріст алергічних захворювань в місті. В структурі АЗ переважає алергічний риніт.

Питома вага алергічних ринітів викликаних пилком рослин у дорослих складає 55,9%, серед дитячого населення – 35,3%.
В структурі пилкової сенсибілізації на протязі всіх років спостереження переважали бур’яни. В останні роки намітилась тенденція до росту пацієнтів з сенсибілізацією до лукових трав та злаків, а також до полісенсибілізації.
Проведені організаційні, санітарно-просвітні та медичні заходи призвели до покращення ситуації щодо бронхообструктивних захворювань серед населення міста і ситуація, яка зараз має місце, вже не створює явища незрозумілої, а захворюваність з втратою працездатності набагато зменшилася.
Значно зменшилась кількість викликів до СШМД та госпіталізацій в відділення міської лікарні з приводу загострень бронхіальної астми та інших алергічних захворювань.
Тривогу викликає існування в місті значного прошарку молоді (дітей та підлітків), які є контингентами ризику по виникненню обструктивних захворювань легень (спадковість по алергічним та обструктивним захворюванням на фоні постійного впливу великої кількості і концентрації алергенів та полютантів).
Тенденція до зростання алергічних захворювань відзначається в масштабах всього світу, особливо в промислових регіонах. В місті також спостерігається ріст алергічних захворювань дихальних шляхів, переважно алергічного риніту. Темпи росту бронхіальної астми повільніше, ніж алергічних ринітів, зменшилась кількість важких форм. Зокрема, як показали наші дослідження, всі особи з бронхо-обструктивними захворюваннями, які акуратно виконують медичні рекомендації, приймають профілактичне лікування, не мають суттєвих загострень і вони є в них контрольованими.
Висновки:
1. Масових спалахів бронхо-обструктивних алергічних захворювань протягом 2012 -2017 р.р. в місті не зареєстровано.
2. Відмітився ріст захворюваності алергічним ринітом,
3. В місті зростає алергізація до пилкових алергенів.
4. Спостерігається ріст алергії до лукових трав та злаків, які присутні в газонних сумішах.
Пропозиції:
1. Покращення екологічної ситуації в місті.
2. Своєчасне проведення покосу лукових трав та злаків.
3. Продовжити обстеження дітей і підлітків на наявність чи схильність до алергічних і бронхообструктивних захворювань з наступним призначенням методів специфічної та неспецифічної імунотерапії, медикаментозного лікування.
4. Виділення додаткових коштів для впровадження скринінгу алергічних та бронхообструктивних захворювань методом шкірних проб з алергенами.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *