Анна Лаба, РИА Новости Україна. У Міністерстві охорони здоров’я постійно повторюють: для того, щоб українська медицина перейшла на новий формат, Верховній Раді необхідно якомога швидше проголосувати за запропоновані зміни. В іншому випадку — дана реформа затягнеться не на один рік. Верховна Рада ще 8 червня прийняла в першому читанні урядовий законопроект № 6327 про гарантії держави в сфері забезпечення населення необхідною медичною допомогою та лікарськими засобами. Цей документ входить в пакет законопроектів по медреформу. Прийнятий за основу законопроект передбачає введення гарантованого пакету медпослуг і медикаментів, за які буде платити держава. Також планується, що буде створена нова держструктура — Національна служба здоров’я (НСЗУ), яка отримає повноваження з розподілу бюджетних коштів на фінансування медустанов і оплату медичної допомоги. Ключова суть реформи полягає в тому, що фінансування виділяється не на «ліжко-місця», як це було раніше, а на пацієнтів. Людина буде самостійно вибирати клініку, в якій він хоче лікуватися і сімейного лікаря. А Нацслужба здоров’я буде оплачувати лікування в рамках певних лімітів. Лікуючий лікар отримає за кожного пацієнта 210 грн на рік.

Хрест на безоплатній медицині.

Фінансування буде виділятися в рамках декількох пакетів. «Зелений пакет», в який включена екстрена, первинна і паліативної допомоги (догляд за безнадійними і тяжко хворими людьми), на 100% буде фінансуватися державою. Сам пакет гарантованих медичних послуг, згідно з планом реформ, буде прийнятий восени 2019 року, а запрацює в 2020 році. Перелік буде затверджувати Національна служба здоров’я, Кабмін і парламент. Послуги з «синього пакету» держава хоче оплачувати частково, розділяючи витрати з пацієнтом. До такої допомоги відноситься планове лікування, оперативне втручання, стаціонарне лікування та покупка медикаментів. Що стосується тих громадян, які не зможуть собі дозволити співоплати, вони отримають допомогу за рахунок державних або муніципальних програм.

В «червоний пакет», за який держава взагалі не має наміру платити, входить естетична медицина, стоматологія (крім екстреної), звернення без направлення лікаря, придбання ліків недоведеною ефективності. Саботаж чи здоровий глузд? При підготовці до другого читання цього законопроекту депутати подали 886 поправок на 328 сторінках. Була створена робоча група, яка врахувала повністю або по суті 396 поправок. І передала документ на узгодження профільному комітету Верховної Ради.

Медреформа: «цілим сім’ям загрожує банкрутство …» Кількість поправок викликало серйозну стурбованість в.о. голови МОЗ Уляни Супрун. «Ми змушені констатувати, що більшість з цих правок нівелює саму суть медичної реформи, запропонованої Міністерством охорони здоров’я і урядом країни. Фактично. Замість реформи всієї медичної галузі, після внесений майже 400 правок до законопроектів ми можемо говорити про реформу не всієї галузі, а лише первинної ланки медицини «, — сказала Супрун на брифінгу в Києві. За її словами, парламентський комітет пропонує змінити ключові позиції законопроекту та вилучити з нього поняття по співоплати за медичні послуги. Передбачаються тільки послуги, які держава покриває на 100% ( «зелений список») і послуги, які пацієнт оплачує повністю (червоний список). Крім того перелік гарантованих державою послуг значно розширено. «Фактично ми знову повертаємося до того, з чого починали. Декларуємо, що держава гарантуватиме обсяг послуг. На який фактично не вистачить коштів. Ми вже 25 років  маємо гарантовану безоплатну медицину, якої насправді немає», — обурена Супрун. Крім того, робоча група вирішила відмовитися від затвердження міжнародних протоколів на рівні закону. Депутати пропонували різні варіанти перевірки і затвердження клінічних протоколів українськими структурами. Але в Міністерстві охорони здоров’я вбачають в цьому серйозні корупційні ризики. Більш того, там наполягають, що «міжнародні протоколи» — це знання і факти, які використовуються для лікування людей у ​​всьому світі, тому вони не потребують ніяких твердженнях і перевірках для роботи в Україні. Відповідальний секретар Національної медичної палати України Сергій Кравченко пояснив, що залишити в законопроекті співоплати і проголосувати за неї означає для народних депутатів здійснити політичне самогубство на очах здивованої публіки, особливо це стосується депутатів-мажоритарників.

«Спільна оплата привела б до того, що люди, які потребують лікування в плановому порядку, але у них на співоплати або на оплату немає грошей, будуть чекати до останнього моменту, поки їх на» Швидкій допомозі »не відвезуть в лікарню і не прооперують . Але в лікарню вони вже потрапляють в важкому, запущеному стані. Що стосується відмови від міжнародних протоколів, то немає уніфікованих міжнародних протоколів, які використовуються у всьому світі, а є національні протоколи інших держав, економічно розвинених держав, які не підходять для українських реалій «, — пояснив Кравченко. Дивна поспіх Незмінними в законопроекті залишилися договірні відносини з медичними установами, поняття гарантований пакет медичних послуг і ліків, які депутати перейменували в «програму державних медичних гарантій». Погодилися депутати і зі створенням незалежного замовника послуг — «Національної служби здоров’я», а також не заперечували проти розвитку системи eHealth. Але все це, на думку Супрун лише напівзаходи. МОЗ також виступає проти збереження медичної субвенції на первинній ланці. У міністерстві вважають, що це розділить систему охорони здоров’я на дві окремі частини і стимулюватиме сімейних лікарів відразу відправляти пацієнтів до профільних фахівців, а не лікувати хворих самостійно.

Як вважає Супрун, таким чином система фінансування первинної ланки залишиться в існуючій адміністративно-корупційної вертикалі і ніяких змін якості на рівні первинної медичної допомоги не буде. Міністерство охорони здоров’я вимагає знайти спосіб залишити принципи і суть медичної реформи, яка відображена в законопроекті, який було проголосовано Верховною Радою в першому читанні. Також МОЗ звернулося до комітету з вимогою припинити саботаж і негайно винести в середу будь-висновок щодо законопроекту, щоб винести документ на голосування до Верховної Ради негайно.

Перший заступник голови комітету з питань охорони здоров’я, депутат Верховної Ради від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Оксана Корчинська підписала позитивний висновок комітету щодо законопроекту №6327, який передбачає зміну фінансування системи охорони здоров’я. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, інформують «Українські новини».

За її словами Корчинська як перший заступник голови комітету підписала висновок комітету замість його голови Ольги Богомолець (фракція «Блок Петра Порошенка»).

В.о. міністра зазначила, що це дозволить винести законопроект на голосування в зал.

Зазначимо, що сьогодні зранку 13 липня Супрун звинуватилаОльгу Богомолець у тому, що голова комітету «блокує можливість голосування закону сьогодні та початку медичної реформи».

За словами Супрун, Богомолець відмовлялася підписувати позитивний висновок комітету щодо законопроекту, який впроваджує медичну реформу.

В свою чергу, Ольгу Богомолець сьогодні госпіталізували до лікарні ДУС «Феофанія». Швидка забрала Ольгу Богомолець з Верховної Ради. Медики діагностували у неї «загострення хронічної хвороби», однак не уточнили, про яку саме хворобу йдеться.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *