Науково-практична конференція «Актуальні питання діагностики, лікування, профілактики грипу та гострих респіраторних інфекцій» зібрала коло медиків та науковців, яким часто доводиться так чи інакше стикатися з цими проблемами.

Тому присутні на конференції заступники керівників лікувально-профілактичних закладів з медичної роботи первинної та вторинної ланок надання медичної допомоги разом з науковцями активно дискутували щодо пошуку шляхів ефективної профілактики та лікування грипу та ГРВІ, особливо – напередодні початку епідсезону 2017-2018 років.

Відкриваючи конференцію, головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги управління лікувально-профілактичної допомоги та медичних кадрів Департаменту охорони здоров’я Іван Шумейко, наголосив на необхідності врахування особливостей попередніх епідемічних сезонів, підсилення профілактичної роботи, більш широкого охоплення мешканців полтавського краю вакцинацією проти грипу.

– Ми маємо не забувати нагадувати нашим пацієнтам, що ніхто не вигадав більш дієвого засобу профілактики, ніж щеплення, – сказав Іван Федорович.

Про перспективи прийдешнього епідсезону ґрунтовно повідомила кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» Наталія Прийменко. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо циркуляції вірусів грипу, очікується три штами: А/Мічіган/45/2015(H1N1)pdm09-подібний вірус, A/Гон Конг /4801/2014 (H3N2) подібний вірус та вірус B/Брісбен/60/2008.

Першому частіше підлягає працездатне населення віком 25-49 років, його очікують у грудні-січні. Другий більш вражає людей похилого віку та дітей до 6-ти років, він ймовірно буде активним всередині січня. А третій – частіше за все охоплює родинні випадки з нетяжким перебігом, він може циркулювати наприкінці епідсезону.

Аналіз причин смертності при грипі минулих епідсезонів показав, що однією із передумов цих прикрих випадків стало пізнє звернення громадян за медичною допомогою, недооцінка небезпеки виникнення ускладнень від грипу, а також пізнє направлення на стаціонарне лікування. На це варто звернути особливу увагу як лікарям, так і пацієнтам.

Йшлося про показання до госпіталізації, профілактику та лікування осіб з групи ризику: хворих на хронічні захворювання, насамперед – серцево-судинної та дихальної систем, вагітних та породіль (впродовж 14 днів після пологів), осіб похилого віку, дітей, медиків, працівників освіти та торгівлі.

Особливу увагу фахівці звернули на важливість дотримання пацієнтами рекомендацій з лікування, які дає лікар.

Ключовий меседж цього виступу: «Вакцинація є основним методом попередження захворювання на грип. А противірусна хіміопрофілактика не є альтернативою щеплення!»

Останнім часом частішають випадки грип-асоційованих пневмоній, що не може не хвилювати медиків, тому доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ВДНЗУ «УМСА» Вадим Боднар розповів про особливості їхнього перебігу та висвітлив підходи до лікування. Він поінформував про існування двох видів грип-асоційованої пневмонії: поєднаної вірусно-бактеріальної та постгрипозної бактеріальної, а також їхні клінічні відмінності. Серед ключових факторів, що призводять до бактеріальних ускладнень грипу: вік пацієнта, важкість стану, наявність супутніх захворювань, зниження імунітету. Негативно на перебіг хвороби впливають такі фактори ризику як хронічне вживання алкоголю, тютюнопаління, вживання ін’єкційних наркотиків, метаболічні хвороби, такі як цукровий діабет та ожиріння.

Вадим Анатолійович окреслив складові успішної тактики лікування пацієнтів з важкою пневмонією – своєчасна діагностика, застосування сучасних методів ідентифікації збудника, раннє призначення та адекватний вибір антибіотика, застосування комбінованої антибіотикотерапії та ад’ювантних засобів, комбінація з макролідами, оптимальна тривалість антибіотикотерапії.

Про стан готовності лікувальної мережі до роботи в період епідускладнень грипу повідомила заступник головного лікаря Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Лідія Войтенко.

Стан захворюваності на грип та ГРВІ на Полтавщині проаналізував лікар-епідеміолог Андрій Байбарза:

– На даний час в жодному з регіонів Україні захворюваність не перевищує епідемічний поріг. Віруси грипу не визначено. Щодо Полтавської області, то за минулий тиждень на гострі респіраторні інфекції захворіло 5 тисяч 639 осіб, захворюваність за тиждень знизилась на 5,6%, показник склав 394,0 на 100 тисяч населення, це на 28% нижче за епідпороговий.

Андрій Андрійович зупинився на відомих, але під час деким забутих правилах етикету при кашлі та чханні: прикривати рота і носа одноразовою хустинкою, відразу викинути використану хустинку, вимити руки або обробити їх спиртовим антисептиком. Під час сильного кашлю хворому бажано носити захисну медичну маску, щоб не заразити оточуючих.

Начальник комерційного відділу ПОКП «Полтавафарм» Тамара Бибич розповіла присутнім про наявні в мережі вакцини проти грипу: ДЖІ СІ ФЛЮ виробництва Грін Кросс Корпорейшн, Корея, ВАКСІГРИП – виробник Санофі Пастер, Франція, ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН – виробник Хуалан Біолоджикал Бактерін Ко, Лтд., Китай, ІНФЛУВАК – виробник Абботт Біолоджикал Б.В., Нідерланди. Їх можна придбати в аптечній мережі як для лікувально-профілактичних закладів, так і кожному, хто бажає особисто.

Окрім того, фахівці обговорили питання щодо бічної дії лікарських засобів, які застосовуються для лікування хворих на хронічні вірусні гепатити.

Довідково: Нагадаємо про особливості грипу

Інкубаційний період при грипі триває від декількох годин до 3-ох діб.

Майже всі хворі скаржаться на сильний озноб, що переходить в гарячку. Одночасно у пацієнта виникає головний біль в ділянці чола, надбрівних дуг, скронь та очей. Біль посилюється при рухах очима, супроводжується світлобоязн’ю, головокружінням. Мають місце слабкість, адинамія, підвищене потовиділення, ломота в тілі, біль у суглобах та м’язах, порушення сну.

З кінця першої доби непокоять сухість та дряпання в горлі, закладення носу, починаються та інтенсивно наростає сухий кашель. Виникає біль за грудниною. Кашель стає нестерпним.

У перші дні хвороби відмічається почервоніння та одутлість лиця, блискучість очей. Тяжкі форми грипу можуть перебігати з блюванням.

Якщо лікар рекомендує хворому госпіталізацію, не треба відмовлятися – це шанс як найшвидше одужати і повноцінно жити далі.

Госпіталізація є обов’язкова при таких ознаках:

— тяжкий стан пацієнта;
— часте дихання (більше 30 за хвилину);
— пульс більше 130 ударів за хвилину;
— зниження артеріального тиску нижче 90/60 мм рт.ст. (якщо це не є нормою для цього пацієнта);
— задишка при незначних навантаженнях,
— змінений стан свідомості;
— синюшність шкіри, що є наслідком гіпоксії;
— температура тіла більше 38,5°С, яка не піддається медикаментозній корекції;
— вік старше 65 років.

Джерело: Сайт ДОЗ ПОДА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *