Пацієнтські організації вимагають від Міністерства охорони здоров’я видати роз’яснення щодо проведення закупівель препаратів за кошти місцевих бюджетів та можливості закуповувати медикаменти, не включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

«Ми б хотіли отримати від МОЗ законодавчо обгрунтовану базу — НЕ пояснення на сайті, не інформаційне повідомлення, а законодавчу базу для головних лікарів та представників регіонів про те, спираючись на які накази, постанови, механізми вони можуть здійснювати регіональні закупівлі лікарських засобів, що не увійшли до Нацпереліку», — заявила редактор порталу onco.com.ua Лілія Гудзь.

Вона підкреслила, що проблема пов’язана з постановою Кабінету Міністрів №180, вимагає закуповувати, в першу чергу, ліки, що увійшли в Нацперелік, а закупівлі препаратів, які не увійшли в Нацперелік, здійснювати за рахунок невитрачених коштів за умови 100-відсоткового забезпечення препаратами з Нацпереліку.

«Зараз в Нацперелік не ввійшов жоден сучасний препарат для лікування раку, не ввійшла так звана таргетна терапія», — повідомила засновник спільноти «Онкобудні» Людмила Пухляк.

За її словами, в регіонах не мають можливості закуповувати препарати таргетної терапії, тому пацієнти змушені переривати лікування. Так, в Черкаській області з 11 пацієнток з раком молочної залози, які отримували таргетну терапію, три вже перервали лікування, так як місцеві бюджети не змогли закупити ці препарати.

Член громадської спілки «Орфанні захворювання України» Оксана Александрова підкреслила, що жоден препарат для лікування орфанних захворювань також не увійшов до Нацпереліку, тому Орфа пацієнти позбавлені можливості отримувати лікування за кошти бюджету.

«З 2014 року пацієнти з Орфа захворюваннями захищені законом, який зобов’язував закуповувати їм ліки за держбюджет. Але з появою постанови №180 всі закупівлі зупинені, навіть ті, яких Нацперелік не стосується, наприклад, для пацієнтів з фенілкетонурією, яким необхідно спеціальне харчування, теж закупівлі зупинені », — сказав вона.

«Нацперелік не прорахований, жодна область не знає про те, яка сума буде витрачена на препарати, включені в Нацперелік, і вони не можуть спланувати свій бюджет і виділити фінансування. Поки не буде конкретних розрахунків, скільки грошей потрібно на введення Нацпереліку, його дію потрібно призупинити », — підкреслила Александрова.

Виконавчий директор всеукраїнської громадської організації «Зупинимо гепатит» Дмитро Коваль зазначив, що ціна одного з інноваційних препаратів для лікування гепатиту, вже зареєстрованого в Україні, становить близько $ 900 за курс. Однак цей препарат не включений до Нацпереліку і не може закуповуватися за кошти бюджету. У той же час ціна схеми лікування гепатитів увійшла в Нацперелік і  становить $ 1600.

На його думку, для вирішення проблеми достатньо внести зміни в чинні нормативні документи.

«Це робота з документами чиновників, які знаходяться всередині МОЗ. Шляхом редагування можна внести реальні позитивні зміни. Мені не зрозуміло, чому в Нацпереліку відсутні реально інноваційні препарати, які вже зареєстровані в Україні. Мені не зрозуміло, чому МОЗ не стає ініціатором реєстрації інших препаратів, якими лікуються в світі. Формально компанії-виробники повинні бути ініціаторами, але ми знаємо випадки, коли ініціаторами цих процесів були люди саме всередині МОЗ», — сказав він.

Як повідомлялося, МОЗ роз’яснив в інформаційному повідомленні на офіційному сайті, що лікувальні медичні установи не повинні закуповувати 100% обсягу необхідних їм препаратів з Національного переліку основних лікарських засобів відразу на весь рік, медустанови можуть самостійно вибирати найбільш зручний для них формат закупівлі 100% медикаментів по національному переліку — проводити закупівлю щоквартально або по-іншому.

Джерело: http://pharma.net.ua

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *