Медична реформа в Україні потребує певних змін у системі охорони здоров’я, і якщо у великих містах та районних центрах фахівці обізнані зі структурою реформування, то у сільській місцевості, подекуди, інформації недостатньо. Саме тому було вирішено провести практикум для представників місцевих громад на якому вони мали змогу ознайомитись з головними положеннями реформи, та отримати вичерпні відповіді на свої запитання.

“Здоров’я це саме головне для людини і реформа зараз дійсно на часі. Ми хочемо, щоб ця реформа була дієвою для народу, а оскільки все нове має певні питання, то на них потрібно відповідати. Обов’язково потрібно ознайомити людей з програмою “Доступні ліки”, програмою фінансування медицини, як укласти договір з сімейним лікарем, законодавчі аспекти реформи розповісти та інше. Представники місцевого самоврядування, які втілюють реформу на місцях, повинні все це знати”, – зазначила виконавчий директор Полтавського регіонального відділення асоціації міст України Галина Безносик.

Запитань у запрошених виникало багато, адже сільська медицина потребує корінних змін.

“Районна рада підтримує наші медичні установи коштами, проводить ремонти, але є і проблеми. Одна з них, це те, що медичні фахівці отримають дуже низьку заробітну платню і не хочуть працювати на селі. Навантаження велике, медична техніка застаріла, все потребує оновлення, комп’ютеризації. Населенні пункти у нас від сільської ради розтягнуті на 16 км. Крайнє село знаходиться на відстані 41 км від районного центру. Від так виникає проблема зі транспортним сполученням. Сподіваюсь, що реформування галузі охорони здоров’я допоможе забезпечити штат медпрацівників, забезпечити їх необхідним медико-санітарним обладнанням, гідною заробітною платою, житлом”. – розповів сільський голова Мартинівки Карлівського району Віктор Котенко.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктора Лисака, реформа медицини передбачає великий спектр змін у системі надання меддопомоги, і це зміни на краще.

“Реформа відбувається по принципу зміни підходів до фінансування. Держава при формуванні бюджету буде гарантувати надання населенню медичної допомоги. Ми ведемо сьогодні аналіз затрат лікарень. Щодо сільської медицини. На казначейському рахунку у нас є 167 млн грн. Їх ми передамо відділу капітального будівництва. Ці кошти повинні піти на доведення до європейських стандартів сільських закладів охорони здоров’я. За гранти міжнародних організацій ми відправляємо медиків підвищувати кваліфікацію до провідних спеціалістів. Наше завдання сьогодні забезпечити всім громадянам рівну медичну допомогу”, – наголосив Віктор Лисак.

Подібні заходи, на яких фахівці будуть розповідати про положення медичної реформи, будуть проводити і надалі.

Джерело: http://np.pl.ua/

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *