Всесвітній тиждень імунізації проводиться в останній тиждень квітня, щоб привернути увагу до колективних дій, необхідних для захисту кожної людини від вакцинокерованих хвороб.

Тема тижня цього року – «Наш спільний захист, #Вакцинадіє». Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я разом з партнерами – Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я – закликають українців вакцинувати дітей і вакцинуватися самим, щоб здійснити своє право на захист від інфекційних хвороб.

На закупівлю вакцин для Полтавської області виділили близько 20 мільйонів гривень. Але на сьогодні питання не в коштах. Головне, що вакцини є в достатній кількості. Всі, хто потребує, мають змогу зробити щеплення. В інтерв’ю місцевим журналістам директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак підкреслив, що «Сьогодні імунізація є національною безпекою держави. На вакцини виділяються мільйони гривень. Але питання не в коштах. Та робота, яку проводить МОЗ України по закупівлі вакцин під егідою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), дає можливість знизити ціну і відповідно закупити більше вакцин. Найголовніше те, що на сьогоднішній день вакцин достатньо. Ми пережили ті часи, коли вакцин не було, або їх не вистачило. Сьогодні держава переходить на середньострокове планування. Тобто для того, щоб закупляти вакцини, треба їх замовляти. Сьогодні в наявності достатня кількість вакцин, щоб охопити імунізацією всі вікові групи. Найближчим часом ми отримаємо відповідний документ щодо можливості використання вакцини проти кору для щеплення декретованих груп населення – осіб, які на роботі безпосередньо контактують з людьми».

Експерт Департаменту охорони здоров’я за напрямом «Педіатрія» Світлана Писаренко поінформувала, що «Із 23 по 29 квітня в усьому світі проходить тиждень підтримки імунізації, Україна та Полтавська область не є виключенням. Ми відзначаємо цей тиждень заради життя наших дітей, заради профілактики вакцинокерованих інфекцій. Уперше за останні два роки у нас в країні всіх вакцин достатньо. На сьогодні є лише брак вакцини від гемофільної інфекції. Усі інші – проти дифтерії, кашлюку, правцю, кору, поліомієліту, гепатиту В – у достатній кількості. Робота з вакцинації населення продовжується».

Фахівці стверджують, зараз мешканці області більш прихильно почали відноситися до вакцинації. Зріс відсоток охоплення щепленням дорослого населення проти дифтерії і правцю. Наприклад, у минулому році він складав лише 13%, за перший квартал 2018 року – вже 25%. Для області це гарний показник.

Джерело: Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *