Днями в Полтавській облдержадміністрації відбулася нарада під головуванням заступника голови ОДА Олег Пругло. На ній було обговорено широке коло актуальних питань трансформації діяльності галузі охорони здоров’я Полтавщини з акцентом на участі у цьому процесі представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

У нараді взяли участь директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак, його заступник Юрій Курилко, голова Громадської ради при ОДА Володимир Голуб, керівники закладів охорони здоров’я області, голови Госпітальних рад та об’єднаних територіальних громад, заступники голів райдержадміністрацій з гуманітарних питань.

За словами заступника голови ОДА Олега Пругла, реформа галузі охорони здоров’я в області реалізують системно: «Полтавщина у здійсненні структурних перетворень галузі перебуває серед лідерів, проте є питання, над якими потрібно працювати. Наразі всі центри первинної медико-санітарної допомоги повинні укласти договори з Національною службою здоров’я, щоб отримати відповідне фінансування. Ми всі зацікавленні у пришвидшенні цих процесів, адже при підписанні договору фінансування закладу зростає втричі. Ми всі розуміємо, що зворотного шляху немає. Нам потрібно переходити на ринкові умови, щоб надавати якісні послуги населенню, а пацієнти, у свою чергу, будуть обирати кращих лікарів», – зазначив Олег Євгенович.

Директор ДОЗ Віктор Лисак розповів про основні зміни, що передбачені реформою. Вони стосуються впровадження державного гарантованого пакета медичної допомоги, єдиного національного закупника медичних послуг, запровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом» та системи e-Health, реалізація Програми «Доступні ліки». Їх особливістю є створення нових можливостей для здійснення місцевою владою повноважень у сфері охорони здоров’я.

Наразі 27 центрів первинної медико-санітарної допомоги стали комунальними некомерційними підприємствами. 16 з них підписали договір з Національною службою здоров’я України, по 7 закладах прийнято відповідні рішення щодо подальшого їх перетворення. З квітня 2018 року в області триває активна робота щодо підписання населенням декларацій з лікарями первинної ланки надання медичної допомоги. На сьогодні близько 600 тисяч мешканців Полтавщини підписали декларації зі своїми сімейними лікарями, що складає 42,6% населення області. Більш активними в процесі підписання декларацій пацієнтів зі своїми лікарями стали центри ПМСД Пришибської сільради (66,7%), Великобагачанський (60,9%), Котелевський (55,4%), Шишацький (52,6%) та Лубенський (51,3%) райони.

Віктор Петрович поінформував, що на послуги первинної медичної допомоги на 2018 рік визначено базові тарифи на кожного пацієнта для закладів, що підписали договори з НСЗУ: для дітей від 0 до 5-ти років – 1480 грн., з 6-ти до 17-ти років – 814 грн., для громадян від 18-ти до 39-ти років – 370 грн., від 40-а до 64-ох років – 444 грн., вище 65-ти років – 1628 грн.

Для покращення надання медичної допомоги населенню у сільській місцевості, в області у поточному році передбачено будівництво 39 нових амбулаторій, реконструкцію 15-ти та капітальний ремонт 6-ти існуючих будівель амбулаторій у рамках формування спроможних мереж надавачів первинної медичної допомоги.

В.Лисак повідомив про реалізацію Субпроекту «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію у Полтавській області» Проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Центри ПМСД забезпечено обладнанням, автомобілями, меблями та комп’ютерною технікою на 12,32 млн. доларів. Госпітальному сектору надано медичне обладнання, меблі та комп’ютери на суму 18,4 млн. доларів. Службі екстреної меддопомоги – на 8,3 млн. доларів. Окрім того, в рамках реалізації Проекту для медичного персоналу проводяться навчання, тренінги.

Директор ДОЗ зупинився на темі щодо забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками. Він повідомив, що під час наради у Прем’єр-Міністра та МОЗ України з представниками регіонів було обговорено питання щодо закупівлі ліків за кошти державного бюджету, системності їх постачання. Сьогодні Полтавщина майже увійшла у графік постачання, що розроблено МОЗ спільно з міжнародними інституціями. На реалізацію в області Програми «Доступні ліки» передбачено понад 36 млн. 769 тис. грн., наразі використано 48,3% від запланованих. Програмою відшкодування вартості ліків охоплено понад 15% дорослого населення. На забезпечення препаратами інсуліну в складі медичної субвенції, що передбачено Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік, виділено понад 27 млн. 369 тис. грн. Додатково виділено кошти з обласного бюджету відповідно до рішення сесії обласної ради у сумі 10 млн. грн.
У Полтавській області є в наявності необхідні ліки та вакцини для проведення профілактичних щеплень.

Більш детально про стан імунопрофілактики в області зупинилася експерт ДОЗ за напрямом «Педіатрія», заступник головного лікаря Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Світлана Писаренко.

Про розвиток первинної мережі в ході структурних перетворень поінформував присутніх головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню управління лікувально-профілактичної допомоги населенню та медичних кадрів ДОЗ Іван Шумейко. Він ознайомив присутніх з посібником МОЗ України щодо операційного керівництва «Як організувати систему надання первинної медичної допомоги на місцевому рівні», що стане у нагоді для представників ОТГ та РДА. Серед основних їхніх завдань у цій площині Іван Федорович назвав завершення у передбачені чинним законодавством терміни процесу автономізації центрів ПМСД, продовження роботи з їхнього забезпечення комп’ютерною технікою та швидкісним Інтернетом. Він зосередив увагу на тому, що необхідно забезпечити доступність та безперервність надання первинної меддопомоги на територіях міст та районів у вихідні, святкові дні та неробочий час. Важливим є також співпраця зі службою громадського здоров’я через регіональні скринінгові програми на найбільш актуальні захворювання (рак шийки матки, молочної залози та простати). Передбачено подальший розвиток служби телемедичного консультування, застосування цих технологій у процесі організації лабораторної служби.

Про готовність госпітального сектору до змін та створення комунальних підприємств повідомив заступник директора ДОЗ Юрій Курилко. Було акцентовано увагу на необхідності рахування наявних коштів та раціонального їх використання. Щодо структурного перетворення госпітального сектору в області, то воно складається з автономізації закладів вторинного рівня до кінця 2018 року на пільгових умовах, їхньої комп’ютеризації, організації відділень невідкладних станів лікарень інтенсивного лікування (I, II, планового).

Про важливість систематичного інформаційного супроводу структурних перетворень в галузі охорони здоров’я розповіла в. о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я Ніна Дурдикулієва.
Ніна Іванівна нагадала ключові дати проведення інформаційної кампанії на підтримку медреформи: липень – фінансування закладів ПМД з НСЗУ, продовження підписання декларацій з сімейними лікарями, оголошення НСЗУ про початок другої хвилі підписання договорів, серпень – оголошення перших планів на 2019 рік, вересень/жовтень – друге «вікно можливостей» для підписання договорів з НСЗУ, грудень – третє «вікно можливостей» для підписання договорів, підведення підсумків року, плани на наступний рік.

Щодо рекомендованих у липні інформаційних заходів, то слід звернути увагу на презентацію результатів кампанії «Лікар для кожної сім’ї», яка тривала з 2 квітня. Позитивним прикладом у розумінні нашими громадянами необхідності здійснення реформування галузі є інтерв’ю представників влади, керівників лікувально-профілактичних закладів про отримане обладнання та оснащення закладів. Одну з ключових ролей тут може відігравати застосування інформації щодо фінансових переваг від взаємодії «лікар-пацієнт», успішних історій підписання декларацій.

Проводити такі інформаційні заходи допоможе використання Дайджестів МОЗ України, де є детальна інформація з основних питань реформування, відповіді на запитання, що цікавлять як представників місцевої влади, так і громадян та медичних працівників. Зокрема, щодо нового порядку надання первинної медичної допомоги, яке оприлюднило МОЗ на своїй Фейсбук-сторінці:https://www.facebook.com/pg/moz.ukr/photos/?tab=album&album_id=1000781326751639.
«Комунікація – запорука досягнення успіху в будь-якій справі. Перемагає той, хто ділиться успіхом!», – переконана Н.Дурдикулиєва.

Цю ідею підтримав заступник голови ОДА О.Пругло, який зауважив, що надзвичайно важливим питанням є розуміння та обізнаність самих медичних працівників щодо головних ідей перетворення галузі:
«У мене складається таке враження, що наша реформа іноді «застрягає» на рівні головних лікарів. Я вас дуже прошу, попрацювати, по-перше, з колективами, щоб всі розуміли, що медична реформа стосується кожного. Бо її мета – забезпечення кожному громадянину рівного доступу до якісних медичних послуг та перебудова системи охорони здоров’я таким чином, щоб у її центрі були як пацієнт, так і медичний працівник».

Джерело: Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *