16 жовтня 2019 року у  м. Харкові відбувся практичний семінар-консультація з питань підготовки закладів охорони здоров’я до укладення договору з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) в рамках впровадження програми медичних гарантій, за сприяння проекту агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Семінар пройшов за участю представників НСЗУ, проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», провідних експертів медичної галузі країни, керівників обласних департаментів охорони здоров’я, керівників закладів охорони здоров’я Харківської, Сумської, Полтавської та Чернігівської областей, що надають  вторинну і третинну спеціалізовану медичну допомогу.

У семінарі прийняв участь голова НСЗУ Олег Петренко, директор департаменту Полтавської обласної адміністрації Віктор Лисак, головний спеціаліст відділу роботи з договорами щодо амбулаторного лікування та діагностики Департаменту договірної роботи та моніторингу НСЗУ Світлана Писаренко, в.о. начальника управління Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області Віктор Дудник.

У своєму виступі щодо процесів реформування галузі голова НСЗУ Олег Петренко зазначив: “За даними соціологічного опитування, проведеного влітку цього року в рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», до 75 % мешканців Харківщини задоволені рівнем медичного обслуговування на первинці. Це — добрі результати. На часі реформування спеціалізованої допомоги. Національна служба здоров’я України крок за кроком впроваджує фінансові медичні гарантії для кожного українця. Понад 28 мільйонів пацієнтів обрали свого лікаря. Підписали договір з НСЗУ та перейшли на нову систему фінансування 1 444 комунальні медичні заклади, з них — 56, що надають вторинну та третинну спеціалізовану медичну. З квітня 2020 року зміниться метод фінансування спеціалізованої медичної допомоги  Україні: гроші у заклади підуть за пацієнтом. Після підписання контракту основним джерелом фінансування медичних закладів за надання медичних послуг стане  НСЗУ.

Субвенція для спеціалізованої медичної допомоги у 2020 році, відповідно до проекту  державного бюджету, передбачена лише на І квартал. Важливою умовою змін в галузі охрони здоров’я — підтримка реформи місцевими органами влади заради здоров’я пацієнтів.

На заході було висвітлено, зокрема, питання щодо укладення договорів з НСЗУ, вимог до пакетів медичних послуг та подальших ефективних кроків реформування медичної галузі. Замість утримання закладів охорони здоров’я за рахунок медичної субвенції, в межах програми медичних гарантій буде оплачуватися надання медичних послуг пацієнтам за договорами з Національною службою здоров’я України за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”.

Учасників заходу з досвідом впровадження пілотного проекту з трансформування спеціалізованої медичної допомоги у Полтавській області ознайомив директор Департаменту Полтавської обласної державної  адміністрації Віктор Лисак.

У рамках семінару була проведена дискусійна панель та тренінг зі стратегічного розвитку лікарні та методології визначення пакетів медичних послуг для керівників спеціалізованих медичних закладів.

16 жовтня 2019 р. Національна служба здоров’я України відкрила роботу Північного міжрегіонального департаменту. Офіс департаменту знаходиться в м. Харкові. Департамент опікуватиметься роботою аптечних та медичних закладів, які вже уклали та будуть укладати договори з НСЗУ в Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.