У форматі цікавої дискусії спілкувався з полтавськими колегами головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності «Терапія», президент асоціації лікарів-інтерністів, заслужений діяч науки і техніки, член-кореспондент НАМН України, професор Василь Нетяженко під час регіональної наради.

 

Організатором наради є МОЗ України, ДУ «Український інститут науково-медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи» та ВГО «Асоціація лікарів-інтерністів». У заходів взяли участь полтавські спеціалісти з фахів «Сімейна медицина», «Терапія», «Кардіологія», «Неврологія» та працівники центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Фахівців хвилювало питання – як уберегти українців від інсультів та інших ускладнень від серцево-судинних захворювань, щоб зберегти їхнє здоров’я та життя.

«Я поспілкувався з вашим начальником – директором Департаменту охорони здоров’я Віктором Лисаком, який розповів мені, що в рамках проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку ваші лікувально-профілактичні заклади отримують нове обладнання та апаратуру, приміром дефібрилятори. Тобто наразі ви єдина область в Україні, яка буде більш-менш забезпечена таким високотехнологічним обладнанням. Але для фахівців, особливо молодих, які працюватимуть на цьому обладнанні, важливо проходження додаткового навчання, всебічна обізнаність та підвищення лікарської кваліфікації. Щоб вони мали не тільки теоретичні знання, а й добре володіли практичними навичками» – відзначив Василь Захарович. Він навів приклади роботи колег з інших областей України, коли кожен третій випускник медичних ВУЗів не володіє методикою непрямого масажу серця зі штучною вентиляцією легенів, а кожний 6-тий не може правильно виміряти артеріальний тиск, правильно зробити внутрішньом’язову ін’єкцію тощо.

Або ще сумний приклад, коли медичні сестри, які працюють у долікарському кабінеті, не достатньо орієнтуються в порядку повного огляду хворого, не тільки не вміють правильно вимірювати артеріальний тиск та температуру тіла, а й визначити індекс маси тіла та фактори ризику виникнення хвороб, особливо – серцево-судинних.

Василь Нетяженко поділився з колегами своїми поглядами на проблеми в роботі сімейного лікаря, навів стандарти діагностики гіпертонічної хвороби, зокрема – офісне та позаофісне вимірювання артеріального тиску. Він зупинився на такому понятті як «гіпертонія білого халату», коли у хворого існує побоювання перед лікарем в форменому одязі. Було наведено приклади діяльності закордонних колег, коли вони успішно застосовують практику спілкування та консультування хворих у повсякденному одязі. Це дозволяє пацієнтам відчувати себе більш розкуто та знімає їхню пересторогу.

Окрему увагу було акцентовано на питанні виписування пацієнтам лікарських засобів у рамках Урядової програми «Доступні ліки», важливості врахування у реалізації цієї державної програми допомоги хворим на гіпертонічну хворобу багатьох актуальних питань.

Головний спеціаліст МОЗ України зауважив, що велика кількість пацієнтів навіть і не знають, що таке артеріальний тиск, а до лікаря звертаються, коли вже є певна симптоматика. Експерт розповів, що необхідно враховувати у роботі лікаря інформування пацієнтів про те, що гіпертонія може призвести до розриву судин у мозку, очах, серці та нирках. Вона фатальна, адже не рідко закінчується інсультом, сліпотою, серцевим нападом. Всього, за його словами, в Україні налічується 12 мільйонів пацієнтів, які потребують медикаментозного лікування гіпертонічної хвороби.

Як сказав В.Нетяженко, «серед загальновідомих чинників ризику виникнення інсультів є артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, куріння, надмірна вага тощо». Тому він ще раз наголосив на важливості проведення фахівцями сімейної медицини профілактичної роботи серед своїх пацієнтів.

Джерело: ДОЗ ПОДА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *