29 вересня у багатьох розвинених країнах проходять заходи, основна мета яких — нагадати кожному про необхідність профілактики, діагностики та лікування серцево-судинних захворювань.

Девіз сьогоднішнього дня — «Серце для життя!». Серце це один з найважливіших органів, яким варто приділяти особливу увагу, адже без здорового серця не буде здорового життя.

Смертність від хвороб системи кровообігу з кожним роком збільшує статистичні показники. Тому було прийнято рішення даної проблеми приділити особливу увагу.

Варто зазначити, що згідно зі статистикою ВООЗ — серцево-судинні захворювання залишаються однією з актуальних проблем для багатьох розвинених країн світу.

Для медиків сьогодні в багатьох містах проводитимуться медичні конференції та семінари присвячені новим методам лікування і діагностики серцево-судинних захворювань. Також для жителів міст України підготовлено безліч заходів на яких вони зможуть перевірити стан роботи серця і ознайомитися з методами профілактики захворювань серцево-судинної системи.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань — це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.

Протягом життя (70-80 років) людське серце здатне заповнити близько 3500 стандартних залізничних цистерн. За 70 років життя серце людини скорочується більше 2 500 000 000 разів. З кожним скороченням серце виштовхує в артерії 70-80 мл крові. Приблизно 12 ударів досить, щоб заповнити, наприклад, стандартний літровий пакет. Ці цифри вірні в стані спокою. При фізичному навантаженні обсяг крові, що перекачується, зростає в кілька разів. При максимальних фізичних навантаженнях — в 4-5 разів, з кожним ударом виштовхується в артерії більше 200 мл крові, а стандартна нафтова цистерна — 60 тонн. Порахуйте і перевірте. Наше серце дуже працьовите, а дублерів у серця немає!

В структурі смертності по м. горішні Плавні перше місце займають захворювання серцево-судинної системи. Проягом 2016 року від даних захворювань померло 399 осіб. що складає 68,3% від усіх померлих . Померло від сесрцево0судинних захворювань 35 осіб працездатного віку, що складає 39,8 % від усіх померлих і також займає перше місце в структурі смертності .

Протягом 2016 року зареєстровано 66 випадків гострого інфаркту міокарда, із них 17 осіб працездатного віку.

В місті сформований реєстр  хворих,  які потребують    проведення аортокоронарографію. Всі хворі які  направляються  на аортокоронарографію оглядаються обласним кардіологом кардіодиспасера, та обласним терапевтом. Протягом 2016 року проведено 56  аортокоронарографій.

Лікарі вважають, що до основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань належить підвищення артеріального тиску(АТ) та рівня холестерину в крові, надлишкова вага, тютюнопаління, малорухливий спосіб життя та стреси.

Тютюнопаління  – найпоширеніший серед працездатного населення фактор ризику. Якщо людина позбавилась цієї шкідливої звички це додає людині 5-7 років повноцінного життя.

Надлишкова вага — як правило тісно пов’язана з неправильними звичками та характером харчування. Регулярне перевищення добової калорійності їжї над енергозатратами на 200 ккал на добу призводить до збільшення баластного жиру в організмі на 3-7 кг на рік. Якщо в людини підвищенний холестерин слід обмежити вживання яєчних жовтків, субпродуктів, продуктів з високим вмістом жирів. Перевагу слід віддавати стравам з риби, морепродуктам, овочам та фруктам.

Фізична активність попереджає наслідки малорухливого способу життя. Інтенсивність фізичних навантажень слід узгодити з лікарем.

Не слід забувати про негативний вплив надмірних психоемоційних навантажень. У момент стресу в людському організмі відбувається 1400 біохімічних реакцій.

За останні 25 років поширеність серцево-судинних захворювань серед населення України зросла у 3 рази, а рівень смертності від них збільшився на 45 %.

 Інфаркт міокарда — усталений страшний термін, який у багатьох асоціюється зі смертю. Інфаркт розділяє життя на «до» і «після» і змушує кардинально переглянути свої погляди на неї.

Перші ознаки інфаркту У деяких випадках інфаркт може розвиватися без виражених симптомів. Однак найчастіше відзначають наступні ознаки інфаркту:

  • інтенсивний біль,
  • дискомфорт,
  • важкість у грудях;
  • больові відчуття в інших місцях: руці, животі, горлі, нижньої щелепи;
  • порушення ритму серця;
  • ознаки гострої серцевої недостатності: задишка, кашель; болю в животі, гикавка, нудота, блювота (симптоми, характерні для гострого панкреатиту);
  • запаморочення, порушення свідомості.
  • При інфаркті симптоми не зникають понад 30 хвилин і не проходять при прийомі нітрогліцерину.

Що потрібно робити при підозрі на розвиток інфаркту міокарда Больові відчуття при розвитку інфаркту можуть бути різноманітними. При раптовій появі болю або вираженого дискомфорту в грудях необхідно бути дуже уважним. Слід пам’ятати, що чим раніше буде розпочато лікування, тим менше ймовірність розвитку важких ускладнень і смертельного результату. Оптимальний час для початку лікування-1-2 години після появи перших ознак інфаркту, зволікання може стати причиною розвитку обширного пошкодження серця. Так що при виникненні насторожують симптомів необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Кожен житель нашого  міста може безкоштовно поміряти артеріальний тиск  в 101 кабінеті долікарського прийому,  що знаходиться на першому поверсі біля реєстратури Центру ПМСД м. Горішні Плавні щоденно з 7.30 до 15.00 крім суботи та неділі.  Якщо   Вас турбує  задишка, періодичні болі в серці Вам необхідно звернутися до свого дільничного лікаря який призначить дообстеження ( ЕКГ, УЗД серця).

Отже лікарі закликають не легковажити із власним здоров’ям, дотримуватись здорового способу життя, контролювати артеріальний тиск та рівень загального холестерину крові.

 

 

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *