Сьогодні в УКРАЇНСЬКІЙ МЕДИЧНІЙ СТОМАТОЛОГІЧНІЙ АКАДЕМІЇ відбулось розширене засідання колегії ДОЗ ПОДА. Запрошені обговорили досягнення та недоліки у своїй роботі, окреслили завдання на майбутнє.У роботі колегії взяли участь: голова Полтавської ОДА Валерій Головко, заступник голови ОДА Олег Пругло, народний депутат України Костянтин Іщейкін, директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, голова постійного комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Людмила Овчаренко, депутати обласної ради, голови районів та ОТГ, начальники управлінь (відділів) охорони здоров’я,головні лікарі медичних установ області, представники громадськості.

Як повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак, станом на сьогодні в області функціонує 35 Центрів ПМСД, до складу яких входить 332 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 616 фельдшерсько-акушерських пунктів.

У рамках процесу децентралізації та добровільного об’єднання територіальних громад у 2017 році створено Центри ПМСД Пришибської та Засульської ОТГ. Також у минулому році створено 4 госпітальні округи (Південний, Північний, Західний та Східний).

Продовжили структурну реорганізацію акушерсько-гінекологічних центрів та педіатричних служб шляхом створення перинатальних центрів та міжрайонних пологових відділень. Завдяки цьому, у минулому році, показник дитячої смертності в області зменшився, у порівнянні з 2016 роком з 5,9 до 3,9 на 1000 народжених живими. Цей показник по Україні складає – 7,32%.

Вдалося покращити минулого року і матеріальну базу.

 

– На будівництво та реконструкцію медичних установ області у 2017 році використано майже 149 млн грн. Проведено капітальний ремонт лікувально-профілактичних заходів на майже 114 млн грн. Завершено реконструкцію адміністративної будівлі Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф за кошти обласного бюджету. Завдяки співпраці зі Світовим банком, медичні заклади області оснащені сучасним обладнанням на загальну суму близько 380 млн грн. Закуплено добові кардіостимулятори, УЗД-апарати, апарати штучної вентиляції легенів та багато іншого, – зазначив Віктор Лисак.

Він наголосив, що вперше на Полтавщині на сучасному діагностичному обладнанні в обласному клінічному кардіологічному диспансері проводять лікування серцевого ритму за допомогою немедикаментозних інтервенційних технологій.

Вдалося медикам Полтавщини й зменшити захворюваність на туберкульоз на 5,5%. Тепер цей показник складає 52,7 на 100 тис. населення.

Серед основних завдань, що стоять перед медиками – комп’ютеризація медичних закладів, перехід на електронну документацію, формування реєстрів пацієнтів, реформування неврологічної служби та інше.

– Сьогодні головному лікарю недостатньо бути лише гарним фахівцем своєї справи, він має бути й менеджером. Вміти організувати роботу закладу, створити умови для пацієнтів. Також потрібно звернути увагу на профілактику захворювань та діагностику. Первинна ланка повинна дати відповідь – скільки здорового населення і скільки має ті чи інші захворювання. Потрібно формувати медичну культуру людей, щоб вони обстежувались і запобігали хворобі, або ж, якщо вже захворіли, то лікувалися на ранній стадії захворювання. У нас з вами одна мета – надання якісної та ефективної допомоги людям, – підсумував голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

 

Джерело: Новини Полтавщини

Адміністратор:

В роботі колегії прийняли участь від міста Горішні Плавні: головний лікар Центру ПМСД Аліна Ковпак та начальник управління охорони здоров’я Юрій Ковпак. В своєму виступі під час обговорення основної доповіді Юрій Ковпак засвідчив — міська галузь охорони здоров’я у 2017 році спрацювала з позитивною динамікою показників здоров’я населення. У 2017 році консолідований  бюджет міської галузі охорони здоров’я складав 85 644 271, 00 грн. (державна субвенція 47 888 300,00грн. та кошти місцевого 37 755 971,00 грн.). Це при тому що розрахунок  страхового пакету для домогосподарств міста становить 126 млн. грн. В основному кошти в підпорядкованих лікувально-профілактичних закладах були спрямовані у 77,3% на заробітну плату, комунальні послуги 7,2%, медикаменти 4,5%. Велике значення для галузі є її командна робота та підтримка міської влади. Реалізація завдань міських програм покриває потребу на 4 659 908,00 грн. (оренда житла, навчання інтернів контрактників, безкоштовне зубне протезування, діагностика та лікування орфанних захворювань та інші). Тільки завдяки підтримці адміністрації міста, велика сума бюджету була спрямована у 2017 році на розвиток галузі і склала 12 209 542,00грн. ( в тому числі на проведення капітальних ремонтів 4054857,00грн. та придбання обладнання 8 154 685,00грн. ). Сім років тому проведена оптимізація ліжкового фонду міської лікарні та сьогодні проблем в госпіталізації та черг немає. Показник ліжкового фонду на 10 тис. населення дорівнює 57,0 (з обласними) до нормативного 60,0. З 2010 року всі заклади охорони здоров’я міста успішно працюють в єдиному медичному інформаційному просторі, проведена велика робота по автоматизації робочих місць працівників всіх структурних підрозділів, практично всі підключені до єдиної корпоративної комп’ютерної мережі.Використовується сучасне технологічне обладнання, своєчасно проводиться заміна старого та його модернізація.Програмне забезпечення, що використовується в комунальних  закладах, а саме КМІС «Медичний Кластер» показала свою життєздатність та спроможність до удосконалення.

З початку використання КМІС вже сформовано 32 системні модулі які в реальному часі формують реєстри та електронний паспорт пацієнта. Для виключення дублікатів запроваджено ідентифікатор із штрих-кодом.Під контролем через КМІС оперативно і успішно реалізовувалась урядова програма «Доступні ліки». Більш злагодженою і системною стала діяльність спеціалістів амбулаторно-поліклінічних закладів після трьох років використання веб-ресурсу «Електронна реєстратура попереднього запису». Саме талонна система, контроль за організацією прийомів сприяли нівелювання скарг, забезпечили оперативність і системність в роботі. На кінець звітного періоду  зареєстрована позитивна динаміка використання населенням даного ресурсу, його популярність – 4629 заявок. Реалізація заходів 2018 рік. Ведеться активна підготовка до укладання угод між пацієнтом і лікарем ПМД, оформлення декларацій. Розпочато формування    « зеленого списку».До завершення підходить формування модулів міжнародної класифікації ІСРС-2-Е, з березня розпочнеться активна їх апробація помічниками та лікарями ПМСД.В  першому та другому кварталах 2018 року заплановано реалізувати давню мрію, а саме надати громаді для використання інформаційно-технологічний сервіс «Електронна реєстратура» з доповненнями – проведення онлайн — консультацій, консиліумів, забезпечити наявність зворотнього зв’язку, розширити функції особистого кабінету. Сприяти організації та проведення відео консультацій «пацієнт + лікар», організації консиліумів за участю лікарів ПМД та ВМД; ВМД та ТМД. З 01.02.2018 року розпочався процес реструктуризації міської лікарні, з приведенням у відповідність відділень, відділів, оптимізації управлінсько-господарсько-обслуговуючого персоналу. В міській галузі залишається проблемними: дефіцит лікарських кадрів, питома вага лікарів пенсійного віку 34,5% ( особливу тривогу викликає 50% саме в первинній ланці), низька заробітна плата медичних працівників ( це при тому завдяки міській владі виділені кошти на щомісячне преміювання лікарів та медичних сестер відповідно 15% та 10% посадових окладів), застаріле медичне обладнання потребує оновлення. Меж для удосконалення  галузі охорони здоров’я у місті Горішні Плавні не існує.

Особиста сторінка на Фейсбук — народного депутата ВР України Костянтина Іщейкіна —
Організатори охорони здоров`я, керівники громад і РДА, медики-практики і головні лікарі області, міжнародні партнери — усі разом підбили підсумки за минулий рік. Що вдалось, що ще в процесі, до яких змін рухаємось, чим запланували відзначити цей рік? Довго писати, вчора мої деякі читачі писали, що стільки літер не осилять)))))) Напишу більш детально і аналітично завтра. Дуже цікаві цифри озвучив пан ректор Вячеслав Ждан щодо професійної підготовки молодих кадрів та їх направлення у сільську місцевість і безкоштовного перенавчання фахівців (платно тільки сусідам — Сумській, Чернігівській, Кіровоградській області).
Окрім дискусії про медреформу та законотворчість, розповів про зусилля депутатського корпусу — свої і колег-мажоритарників, які кожну копійку намагаються затягнути в область і це велика допомога медицині області. 
З кожного по внеску — наприклад, мій проект кардіодиспансеру та робота по лікарнях округу, підтримка обласної лікарні від Сергій Каплін (ремонт нейрохірургії), субвенція Юрій Бублик для Полтавської районної лікарні (обладнання), придбання автомобілів «швидкої» для потреб округу Олег Кулініч — точно не все перелічив у колег, але і з цих пазлів виходить непогана картинка перспектив медичної галузі Полтавщини.У нас одна мета — зробити медицину сучасною, доступною людям, якісною і подбати як про пацієнтів, так і про лікарів. У добру путь.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *